Bubka i Popov negirali prodaju glasova za domaćina OI 2016.

Bivši olimpijski šampioni Sergej Bubka i Aleksandar Popov negirali su da su dobili novac kako bi glasali za Rio de Žaneiro, u izboru za domaćina OI 2016.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Robert Hradil/Getty Images
Photo by Robert Hradil/Getty Images

Etička komisija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) saopštila je da je kontaktirala Bubku i Popova povodom tvrdnji koje je pred sudom u Brazilu izneo bivši guverner države Rio Serdjo Kabral, koji je u zatvoru.

On je svedočio u sklopu istrage o kupovini glasova u Brazilu i Francuskoj prilikom glasanja za domaćina Igara, u slučajevima čelnika brazilskog Olimpijskog komiteta Karlosa Nuzmana i tadašnjeg predsednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamine Dijaka.

Olimpijski šampion u skoku s motkom Bubka i olimpijski plivački šampion Popov bili su članovi MOK na glasanju u oktobru 2009. godine, kada se među četiri kandidata birao domaćin Olimpijskih igara 2016. godine.

Bubka, koji je sada član Izvršnog odbora MOK, rekao je da "u potpunosti odbacuje te lažne tvrdnje".

Popov, koji je bio član MOK od 2000. do 2016. godine, rekao je da nije glasao za Rio i da "nije učestvovao u pregovorima".

Obojica su rekli da pripremaju tužbe za klevetu.

Četvorostruki osvajač olimpijskih medalja Frenki Frederiks i član MOK, trenutno je suspendovan, pošto se sumnjiči da je dobio 300.000 dolara na dan glasanja za domaćina Igara 2016. godine.