Deca uz Igre nastavljaju da uživaju

Karavana radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije nastavio je put po Srbiji. Portal B92 vam donosi priče iz Čačka i Požarevca.

Izvor: B92
Podeli
Foto: SIM Srbija
Foto: SIM Srbija

Ova dva grada bili su novi gradovi na mapi Igara, gde dečaci i devojčice uzrasta osnovnih škola, besplatno mogu da se takmiče u sportovima koje vole.

Iako je kiša pada padala po Srbiji gotovo svakodnevno, Igre kao da teraju oblake.

U ponedeljak je Braničevski okrug bio dobro potopljen, pa je otvaranje Igara premešteno u halu. Ali sunce je tog dana obasjalo Požarevac, otvaranje jeste bilo u hali, ali su posle klinci uživali na otvorenim terenima.

Klincu su na otvaranju pevali Bože pravde, a prisutnima se obratila Ana Miljanić (članica Gradskog veća zadužena za sport, omladinu i turizam) koja je istakla da su Igre važne za Požarevac, jer deci donose puno radosti. Talentovani požarevački atletičari Maša Rajić i Damjan Jovanović, u pratnji Viktora uneli su baklju u dvoranu, konfete su poletele na sve strane i Igre su mogle da počnu.

Foto: SIM Srbija
Foto: SIM Srbija

Nakon toga, oživeli su tereni za mali fudbal, gde se igrao Coca Cola Cup Srbije 2019., rukomet, odbojka, basket 3 na 3, tenis i igra Lino između dve vatre, a zanimljivi mečevi videli su se na susretima malih stonotenisera i šahista.

Nakon mnogo uzbudljivih trenutaka, ispunjenih dečjom grajom i smehom, dobili smo i pobednike koji će u drugoj polovini jula nastaviti da se takmiče na državnom finalu u Beogradu, an terenima Ade Ciganlije. Ako i tamo budu jednako uspešni, imaće priliku da u avgustu stignu do još koje medalje na međunarodnom superfinalu u Splitu.

I u Čačku je u četvrtak granulo sunce. Sijao je i mladi direktor Sportskog centra Mladost, Miloš Stevanić, jer mu je laknulo, lepo vreme je značilo najavu spektakla i puno dece na Igrama.

Među gostima na predivnoj svečanoj ceremoniji otvaranja Igara za ovaj grad, bili su Vladan Milić (pomoćnik gradonačelnika Čačka), Ivana Jovanović (predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije), Ivana Mihajlović (zamenica predsednika Komisije za sport grada Čačka), Miloš Stevanić (direktor Sportskog centra „Mladost”, gde su i održana sva takmičenja), Vesna Pešov (članica UO Saveza za školski sport Čačka), Zorica Mijatović (sportska direktorka SIM Srbije) i Marija Mihajlović (član Organizacionog odbora SIM Srbije 2019.).

Foto: SIM Srbija
Foto: SIM Srbija

Odjekivali su glasovi dece, na terenima uz Gradski bedem, a utišali su se samo nakratko – kada se začula himna Republike Srbije, koju su mališani dostojanstveno odslušali, mnogi i otpevali a potom i pozdravili dugotrajnim aplauzom. Prisutnima su se u Čačku obratili Ivana Jovanović, Vladan Milić i Miloš Stevanić.

"Ovo je naš drugi dolazak u Čačak i mogu da kažem da je jako lepo videti vas opet u ovako velikom broju! Igre vam kažu veliko hvala, što ste prepoznali ono što mi radimo i što se družite kroz Igre. Naše veliko srce otvoreno je za sve vas i sigurna sam da ćemo se sjajno družiti i igrati i narednih godina u Čačku", poručila je Ivana Jovanović, poželevši deci mnogo sreće i novih prijateljstava na takmičenjima.

Ona je potom uručila specijalnu plaketu za doprinos razvoju Igara u Čačku Vladanu Miliću, pomoćniku gradonačelnika Čačka zaduženom za društvene delatnosti.

"Otvaranje Igara je bilo zaista fantastično. Broj prisutne dece je baš veliki, odazvale su se škole i predškolske ustanove. Sportske igre mladih su ulepšale slavu našeg grada Spasovdan. Što se tiče same manifestacije, Igre omogućuju svoj deci, i onoj koja treniraju i onoj koja nisu sportski aktivna da se takmiče i druže. To je velika stvar za decu, pre svega za njihovo zdravlje i nadam se da će deca kroz Igre steći sportske navike i da će zdravo živeti. I još jednom zahvalnost ljudima iz Sportskih igara mladih Srbije, koji su u ovako jednu dobru i značajnu manifestaciju od prošle godine uvrstili i grad Čačak", poručio je Vladan Milić.

Foto: SIM Srbija
Foto: SIM Srbija

Ceremonija je, kako red i nalaže, nastavljena polaganjem zakletve prijateljstva i paljenjem plamena prijateljstva, a baklju je, na oduševljenje okupljene dece, uneo njihov drugar Neven Kleut, državni prvak u kajaku, koji je kroz masu utrčao sa maskotom Viktorom, kome predviđaju blistavu budućnost u ovom olimpijskom sportu. Prisustvovali smo svim sportovima, ali nam je posebno pažnju privukla pobednička ekipa u malom fudbalu.

Momci su svakog rivala ubedljivo pobedili, i kao predstavnici FK Borac Čačak, putuju u Beograd, sa ciljem da ponovo sve pobede i predstavljaju Srbiju u Splitu u avgustu. Dobri su ali lako im neće biti.

Posebnu zahvalnost SIM Srbije duguje Vladi Republike Srbije, kao i pulu sponzora – generalnom sponzoru Kompaniji Dunav osiguranje, Kompaniji Coca Cola koja je svim srcem uz Igre i decu, Banci Poštanskoj štedionici, Elektroprivredi Srbije, Telekomu Srbija – MTS, Podravki Srbije i Naftnoj industriji Srbije. Takođe i medijima, koji se trude da na najbolji način obaveste srpsku javnost o manifestacijigde deca regiona zaista uživaju.

Sledi mala Kuršumlija, gde će se Igre održati u subotu, Sokobanja je planirana za ponedeljak, a za 11. jun sprema se spektakl u Novom Pazaru, gde se igre održavaju od svog osnivanja u Srbiji.

Kako kaže direktor sektora za informisanje SIM Srbije, Slobodan Đurić, Igre su odavno osvojile srca mališana regiona i sada svi znaju da su igre Zakon.

Foto: SIM Srbija
Foto: SIM Srbija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.