Zaječar, Banatsko Novo Selo i Omoljica u ritmu Igara

Na Sportskim igrama mladih nema predaha.

Podeli
Foto: SIM/Slobodan Đurić
Foto: SIM/Slobodan Đurić

U prethodna tri dana na red su došli Omoljica, Banatsko Novo Selo i Zaječar.

Portal B92 kao medijski partner Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, nastavlja da prati Karavan radosti i prijateljstva, koji na spektakularne načine krstari našom zemljom.

Zaječar je danas bio u znaku Igara, deca su od ranog jutra pristizala na plato pored hale Kraljevica. Zakletvu prijateljstva u ime malih "simovaca" položio je teniser Danilo Jovanović, učenik sedmog razreda OŠ „Ljubica Radosavljević Nada”, koji je bio pobednik u tenisu na Međunarodnom finalu SIM 2018 u Splitu.

Ivana Jovanović, prva dama SIM Srbije, bila je nasmejana, kao i uvek, a prisutnima se uz nju obratio i pomoćnik gradonačelnika Zaječara, Milan Stanković, naš proslavljeni rukometni golman.

"Izuzetna nam je čast što grad Zaječar već petu godinu zaredom doprinosi uzdizanju jednog ovakvog brenda kao što su Sportske igre mladih. Mi u Zaječaru smo ponosni na činjenicu da iz godine u godinu naša deca besplatbno učestvuju na najvećoj manifestaciji amaterskog sporta u regionu i postižu zapažene rezultate. Tokom svih ovih godina imali smo priliku da se lično uverimo u profesionalizam s kojim se pristupa organizaciji takmičenja na svim nivoima, a evidentno je i da se Igre sa svakom novom sezonom podižu za stepenik više i idu korak dalje. Pravo je zadovoljstvo biti deo ove sjajne sportske priče", istakao je Milan Stanković.

Foto: SIM/Slobodan Đurić
Foto: SIM/Slobodan Đurić

Na ceremoniji otvaranja za grad Zaječar bili su i Zoran Stojanović (koordinator Igara za ovaj grad), Zorica Mijatović (sportska direktorka SIM Srbije) i drugi. Višeminutnim aplazom prisutnih dočekana je baklja prijateljstva koju je unela Iva Tošić, učenica Gimnazije Zaječar i talentovana odbojkašica, a pratili su je mladi rukometaš i rukometašica iz OŠ Đura Jakšić, Luka Mladenović i Jana Milošević. Plamen prijateljstva koji je sa Kraljevice obasjao ceo grad, označio je početak takmičenja u šahu, tenisu, uličnoj košarci, rukometu, Coca Cola CUP turniru u malom fudbalu, odbojci na pesku i igri Lino između dve vatre.

Meštani Banatskog Novog Sela bili su oduševljeni svečanom ceremonijom otvaranja Igara. Među brojnim gostima bili su i Neđeljko Topić (predsednik Mesne zajednice Banatsko Novo Selo), Ivana Jovanović (predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije), Marinel Blaž (direktor OŠ „Žarko Zrenjanin“), Nenad Marin i Ivan Krgović (koordinatori Dunav osiguranje Sportskih igara mladih za Banatsko Novo Selo), Marija Mihajlović (asistentkinja direktorke Dunav osiguranje Sportskih igara mladih) i mnogi drugi.

"Velika nam je čast što je Karavan radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih posetio naše mesto i našu školu i nadamo se da smo bili dobri domaćini. Smatramo da su Igre posebno značajne zbog toga što decu i mlade upućuju na to da se bave sportom, jer se na taj način mnogo zdravije živi i lepše odrasta. Nadamo se da će nam Karavan ponovo doći i da će još dugo nastaviti da ulepšava detinjstva dece u ovim krajevima a i da će neko od naše dece izboriti plasman u Split", poručio je Marinel Blaž, direktor OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Banatskog Novog Sela.

Foto: SIM/Slobodan Đurić
Foto: SIM/Slobodan Đurić

Ovacije su usledile kada je sa bakljom među prisutne ušla Jovana Kljajić, odbojkašica, kojoj predviđaju blistavu budućnost. Konfete i vatromet su se smenjivali i završna takmičenja mogla su da počnu u ovom mestu. A posebno ističemo da su se među takmičarima našli i mladi iz Nikolinaca, Alibunara i Banatskog Karlovca.

A spektakularno otvaranje, videli smo u maloj Omoljici, mestu u Banatu, koju od Beograda odvaja Dunav. U ovo prelepo mestašce nadomak Pančeva, Karavan radosti i prijateljstva imao je otvaranje na totalno drugačiji način nego u drugim gradovima. Ovakve scene mogu se videti na filmovima, a mi ćemo ih našim čitaocima dočarati.

Foto: SIM/Slobodan Đurić
Foto: SIM/Slobodan Đurić

Duh igre delovao je poput magije, pa se suncem okupano prostranstvo oko Osnovne škole „Dositej Obradović“, uoči početka ceremonije otvaranja Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, iz minuta u minut ispunjavalo sve većim brojem dece i njihovih učitelja, nastavnika, trenera, roditelja, prijatelja... Svi oni su želeli da iz Omoljice u svet pošalju poruku mira, tolerancije, zajedništva i prijateljstva. I nema sumnje – uspeli su u tome. U oldajmer džipu na plato pred terena škole ušao je maskota Viktor, ovacije su krenule. Međutim to nije bilo sve, jer je iza njega stigao fijaker sa dva prelepa lipicanera. U fijakeru bili su Miloš Jovanović, mladi karatista i Zorica Mijatović, sportska direktorka Igara. Krenuo je vatromet, deca i prisutni su ovacijama ispratili ovaj neobičan čin.

Foto: SIM/Slobodan Đurić
Foto: SIM/Slobodan Đurić

Među gostima na otvaranju su bili i Dušan Lukić (predsednik Saveza za školski sport Pančeva), Ivana Jovanović (predsednica SIM Srbije), Vladimir Ristić (omiljeni direktor OŠ „Dositej Obradović“ iz Omoljice), Sanja Simić Mijatović (direktorka OŠ „Moše Pijade“ iz Ivanova), Marija Poljak (direktorka OŠ „Sveti Sava“ iz Pančeva), Petra Dolen (direktorka OŠ „Majšperk“ iz Slovenije).

Foto: SIM/Slobodan Đurić
Foto: SIM/Slobodan Đurić

I tako Sportske igre mladih iza sebe ostavljaju prezadovoljnu decu, raspoložene roditelje, o Igrama se priča i prepričavaju se događaji sa takmičenja. Posebnu zahvalnost Dunav osiguranje SIM Srbije duguje pulu sponzora – generalnom sponzoru Kompaniji Dunav osiguranje, Kompaniji Coca Cola koja je svim srcem uz Igre, Banci Poštanskoj štedionici, Elektroprivredi Srbije, Telekomu Srbija – MTS i Podravki Srbije, bez kojih se ne bi uspeli sprovesti ovo sve u 25 gradova Srbije.

B92 je uz Igre, a već sutra na redu je Niš, utorak je rezervisan za Surdulicu… I kako nam to govore klinci na terenima, IGRE SU ZAKON.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.