Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 20.01.2019.

09:24

Ruska antidoping agencija ne želi novu suspenziju

Ruska antidoping agencija (RUSADA) saopštila je da će reforme u ruskom sportu biti pod velikim rizikom.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Ruska antidoping agencija ne želi novu suspenziju
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Rizik će prouzrokovati Svetska antidoping agencija (WADA), ukoliko Rusima ponovo nametne suspenziju, dodaje se.

WADA je u septembru vratila ovlašćenja Ruskoj antidoping agenciji pod uslovom da ruske vlasti do 31. decembra predaju ključnu dokumentaciju iz moskovske laboratorije.

Taj rok je prošao, a brojne sportske organizacije i sportisti tražili su novu suspenziju za RUSADA. Posle posete predstavnika WADA Moskvi, Rusija je obezbedila potrebnu dokumentaciju, pa su oni u četvrtak sa svim podacima napustili zemlju.

Uprava WADA će u utorak glasati o statusu Ruske antidoping agencije. Izvršni direktor RUSADA Juri Ganus rekao je da će nova suspenzija "destruktivno uticati na razvoj čistog sportskog pokreta u Rusiji".

Ministar sporta Rusije Pavel Kolobkov juče je rekao da je njegovo ministarstvo "obezbedilo maksimalnu pomoć u rešavanju pitanja vezano za dokumentaciju".

"Sada slobodno mogu da kažem da smo ispunili zahteve WADA", dodao je on.

RUSADA prikuplja uzorke urina i krvi od sportista, ali ih ne testira i nema pristup laoboratoriji i podacima, koje je zapečatila ruska policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

13 h

U fokusu

Vidi sve