Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 29.11.2018.

10:52

Švedska i Italija kandidati za ZOI 2026.

Kandidati za domaćina Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 2026. godine su Stokholm i Milano i Kortina d'Ampeco, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Izvor: B92

Autor:B92

Švedska i Italija kandidati za ZOI 2026.
Foto: Getty Images

MOK je imao problema pošto su brojni gradovi zbog finansijskih poteškoća, ali i referenduma građana odustali od kandidature.

"Uzdržaću se od komentara pošto pretpostavljam da su predstavnici obe kandidature prisutni. Oni će zabeležiti svaku moju reč, otići kući i predstaviti je na jedan ili drugi način", rekao je predsednik MOK Tomas Bah na konvenciji pred 1.400 delegata.

Švedska je bila domaćin Olimpijskih igara 1912. godine, ali nikada nije organizovala Zimske igre.

"Ovo su dve dobre kandidature, ali mislimo da je vreme za Švedsku"
, rekao je izvršni direktor Olimpijskog komiteta Švedske Peter Reinebo.

U Italiji su ZOI održane 1956. godine u Kortini d'Ampeco, a 2006. godine u Torinu, dok su Letnje igre održane u Rimu 1960.

U obe kandidature navedeno je da je gotovo sve spremno za takmičenja, pošto ne mora mnogo da se gradi. MOK je naveo da bi Švedska morala da izgradi tri nova borilišta, a Italija jedno.

Takođe, u obe kandidature navodi se da bi budžet za organizaciju bio 1,5 milijardi dolara i da vlade njihovih zemalja neće morati da ulože velika sredstva.

Domaćin ZOI biće izabran u junu u Lozani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve