Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 19.02.2018.

11:14

Zašto bi se iko dopingovao, a bavi se karlingom?

Zašto bi se iko dopingovao, a bavi se sportom koji nije toliko fizički zahtevan, pitanje je nakon još jednog slučaja ruskih sportista koji su koristili nedozvoljena sredstva.

Izvor: B92

Autor:B92

Zašto bi se iko dopingovao, a bavi se karlingom?
Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila, File

Ruski sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu pao je na doping testu, saopštio je portparol ruskog olimpijskog tima, a mediji su preneli da je u pitanju Aleksandar Krušelnickij, koji je ove nedelje osvojio bronzanu medalju u mešovitoj konkurenciji u karlingu.

Olimpijski tim te zemlje dobio je obaveštenje Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da je Krušelnickij koristio meldonijum, supstancu koja je postala "poznata" tokom doping skandala Marije Šarapove.

"Mislim da su se mnogi ljudi smejali i zapitali – za šta bismo mogli da koristimo doping?", rekla je Madelin Dipon, danska takmičarka u karlingu, svetska i evropska vicešampionka.

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i navodno povećava fizičku izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema.

"Nisam sigurna ni za šta bi doping mogao da pomogne u karlingu. Možda bi imao neke veze sa snagom, ali nisam sigurna", dodala je.

Takmičari u karlingu češće su optuživani da fizički nisu najspremniji, a čak se i u animiranoj seriji "Simpsonovi", kada je bio na ZOI, Homer takmičio u ovom sportu.

"Teško mi je da čujem za doping u karlingu. Možda kao član koji ‘metla’, ali dajte… idite u teretanu", istakao je srebrni iz Vankuvera 2010. Tomas Ulsrud.

Čak su i u ruskom timu, koji se takmiči pod olimpijskom zastavom, bili razočarani ovakvim saznanjem.

"Uvek smo govorili kako je sjajno imati sport u kojem se ne dešavaju skandali jer nam stvarno nisu potrebni. Kod nas nije važno biti brži, viši ili jači – stvar je biti precizniji", istakla je Viktorija Moisejeva, članica ženskog karling tima.

"Ne mogu da zamislim koja vam je supstanca potrebna za karling, niti čemu bi služila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve