"Ne treba da bude ruskog sporta, preživećemo"

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je suspenziju ruske reprezentacije sa Zimskih olimpijskih igara u Pjončangu 2018.

Izvor: B92, Sputnik
Podeli
Tanjug/Jean-Christophe Bott, Keystone via AP
Tanjug/Jean-Christophe Bott, Keystone via AP

Rusi izbačeni sa Olimpijskih igara!

Predsednik OK Rusije: Razmotrićemo učešće na ZOI

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je Olimpijski komitet Rusije sa Igara u Južnoj Koreji, ali je ruskim sportistima dozvoljeno da učestvuju na Igrama

Oni će moći da se takmiče kao neutralni takmičari, pod nazivom "Olimpijci iz Rusije", bez državne zastave i himne.

"Nikako ne mogu da nas sruše. Ni svetskim ratom, ni raspadom Sovjetskog Saveza, ni sankcijama… Mi preživljavamo. Ne treba da bude ruskog sporta. Svetske prognoze nisu planirale oživljavanje Rusije kao sportske sile: omladina je već trebalo da spava, na stadionima da budu prodavnice odeće, a treneri da rade za druge reprezentacije“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ona je takođe istakla dostignuća ruskih sportista. Pored toga, prema njenim rečima, sport u Rusiji postao je jedna od nacionalnih ideja.

„Sve vreme pokušavaju da nam dokažu besmislenost svega našeg — načina života, kulture, istorije, a sada i sporta. Da li boli? Vrlo. Dušom i srcem sam sada uz naše sportiste. Da li ćemo preživeti? Da“, dodala je Zaharova.

Ruski olimpijski komitet, ali i predsednik države Vladimir Putim, najavili su mogućnost bojkota takmičenja, koje startuje u Južnoj Koreji devetog februara, ukoliko im učešće bude zabranjeno.