Nova vest
Olimpizam

Sreda, 28.12.2016.

08:31

Rusi priznali doping program!

Ruski zvaničnici prvi put su priznali postojanje doping sistema koji je pogodio neka najveća svetska sportska takmičenja u godini za nama.

Izvor: AK

Autor: AK

Rusi priznali doping program!

Prema poslednjem izveštaju istražitelja Svetske antidoping agencije (WADA) Ričarda Meklarena od 9. decembra, više od 1.000 ruskih sportista je učestvovalo u programu 2011-2015. godine s kojim je bila upoznata i država.

U intervjuu za Njujork Tajms (NYT), zvaničnici su priznali postojanje programa, ali su demantovali da ga je sponzorisala država.

"To je bila institucionalna zavera u koju nisu bili uključini vladini zvaničnici", rekla je Ana Anceliovič, aktuelna direktorka Antidoping agencije Rusije.

Prema svedočenju bivšeg direktora laboratorije Grigorija Rodčenkova još u maju, sportistima je pružan koktel stimulativnih lekova, a članovi Federalne službe bezbednosti (bivši KGB) su menjali uzorke urina i zataškavali celu stvar tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014.

Zaokret u tonu Rusa verovatno je motivisan željom da se pomiri sa WADA i omogući svojim sportistima zvanična testiranja i povratak na takmičenja, kao i organizovanje istih u Rusiji (nedavno su ostali bez Svetskog prvenstva u bobu i skeletonu).

Ipak, zvaničnici nastavljaju da demantuju optužbe da je doping sponzorisala država, a sama Anceliovičeva ističe da je šokirana takvim navodima.

Visoki sportski zvaničnik Vitali Smirnov, koji je karijeru počeo još u sovjetsko vreme, a kojem je predsednik Rusije Vladimir Putin poverio reformu državnog antidoping sistema, rekao je za NYT da ne želi da priča u ime "odgovornih osoba".

"Nisam upoznao pojedince koji se pominju u izveštaju gospodina Meklarena, zbog čega su oni i otpušteni, niti znam gde su bili. S moje tačke gledišta, kao bivši ministar sporta i predsednik Olimpijskog komiteta, napravili smo mnogo grešaka", rekao je 81-godišnji Smirnov.

Meklaren je u utorak izjavio da je zadovoljan što ruski zvaničnici više ne osporavaju otkruća, istakavši da su verovatno motivisani željom da se prekinu dalje istrage o prevari.

"To je kontrola štete. Može mnogo etiketa da se stavi na činjenice, oni imaju drugačiji pogled na vlast, ali je sve to u stvari pomalo i igra reči", rekao je Meklaren.

ZOI u Sočiju su bile skoro pa lični Putinov projekat, koji je bio usko povezan sa njihovom pripremom. Rusi su bili ponosni na svoje Igre, a u sedišu Olimpijskog komiteta se nalazila tri metra visoka lutka sa potpisima ruskih olimpijaca, od kojih su mnogi kasnije bili uključeni u aktuelni skandal, a zvanično ih je kažnjeno više od 650.

"Moramo pronaći razlog zašto su mladi sportisti koristili dopiong, zašto su pristali da budu dopingovani", rekao je Smirnov kojem je važnije da se nastavi dalje nego da se prihvati odgovornost za učinjeno.

Iako su Smirnov i ostali zvaničnici priznali dokaze koje je pronašao Meklaren, uglavnom su naglašavali da je varanje Rusije poslužilo da se skrene pažnja na poseban tretman koje zapadne zemlje imaju u globalnim sportskim institucijama.

"Da li ste videli dokumenta "Fancy Bear"?, podsetio je Smirnov na brojne sportiste iz zapadnih zemalja koji su imali posebne dozvole da koriste zabranjena sredstva iz terapeutskih razloga, "Rusija nikad nija imala mogućnosti koje su date drugim zemljama. Generalno mišljenje u Rusiji je da nismo imali šanse".

Na navode o dokazima zamene uzoraka urina ruskih sportista u Sočiju koji su omogućili državni službenici Smirnov je istakao da se ista stvar događala na drugim Igrama.

"Srećom WADA je imala Rodčenkova. Možda su se u Kini, Londonu i na drugim mestima dešavale iste stvari. Sistem je uništen", rekao je advokat Viktor Berezov, zastupnik OK Rusije.

Sada, kada je većini ruskih atletičara zabranjeno takmičenje i Rusija ostala bez dozvole za doping testove, Smirnov i njegov tim od više od 20 ljudi rade na tome da zadovolje svetske antidoping institucije.

Komisija koju čine ruski političari, olimpijci, biznismeni, čak i jedan slavni pijanista, analizirala je antidoping sisteme Francuske, Nemačke i Velike Britanije, te sprovodila seminare kako bi promenila mentalitet u svojoj zemlji.

Međutm, osim reputacije, ovu komisiju pokreću i ekonomski razlozi, zbog čega je jedan od njenih članova i biznismen Mihail Kusnirovič, vlasnik kompanije Bosko (Bosco).

"Stvorili smo ideju da je super biti Rus", rekao je Kusnirovič čija je kompanija "oblačil" ruski olimpijski i paraolimspijski tim, ali čija odela nisu stigla do Rio de Žaneira, zbog kažnjenih sportista. To je uticalo na prodaju njegove kompanije.

"Mislim da nemamo dovoljno vremena u životu da utvrdimo sve, da shvatimo ko je pobedio, a ko izgubio, ko je bio u pravu, a ko nije. Čak je i u Staljinovo vreme postojala izreka: "Sin nije odgovoran za očeve grehe"", istakao je biznismen pozvavši da se njegova zemlja ne kažnjava u budućnosti zbog onoga što se dogodilo pre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve