"Ovo ne sme da ugrozi naše nastupe"

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije objavio je da prijem Kosova u Međunarodni olimpijski komitet ne sme da ugrozi interesa srpskih sportista.

JTIzvor: B92 Kosovo
Podeli

Olimpijski komitet Srbije je takođe osudio prijem Kosova i poručio da je u prethodnih pet godina uradio sve što je u njegovoj moći da se to i ne desi.

Kosovo je u utorak primljeno u punopravno članstvo MOK i moći će da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Olimpijski komitet Srbije i objavio da svoj stav zasniva na sledećim činjenicama:

- OKS je blagovremeno uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti i u prethodnih pet godina, uspevao da blokira prijem Kosova u MOK, štiteći odredbe Olimpijske povelje.

- MOK učinio presedan, imajući u vidu da od donošenja novog Statuta MOK, koji je na snazi od 1996. godine do danas, nijedna teritorija nije primljena u Međunarodni olimpijski komitet ukoliko prethodno nije dobila članstvo u Ujedinjenim nacijama.

- Od 1996. godine do danas, član 30. Povelje koji govori o međunarodnom priznanju države tumačen na način koji podrazumeva njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Ovog puta protumačen je na način da je država međunarodno priznata time što ju je priznala većina međunarodne zajednice, tj 108 od 193 članice UN.

- Tumačenje koje podrazumeva članstvo u UN primenjeno i 2012. godine u slučaju Kosova, kada je Olimpijski komitet Srbije zaustavio njihovu inicijativu za prijem i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

- Olimpijski komitet Srbije nastojao da uključi u svoje programe i sportiste koji žive na teritoriji Kosova i Metohije i na taj način ih integriše u sistem sporta u Srbiji i omogući im nastup na takmičenjima koje su u nadležnosti OKS. O tome su blagovremeno obaveštene Međunarodne institucije na Kosovu, kao i Međunarodni olimpijski komitet.

- Predstavnici OKS imali su niz sastanaka sa relevantnim organima MOK, kao i sa bivšim i sadašnjim predsednikom MOK Žakom Rogom i Tomasom Bahom na kojima su iznošeni argumenti protiv prijema jednostrano proglašene Republike Kosovo u olimpijsku porodicu. Poslednji u nizu sastanaka održan je sa predsednikom Bahom u Bangkoku, posle odluke o privremenom članstvu Kosova u MOK.

- Svaki korak preduzet u koordinaciji sa državnim organima Republike Srbije.

Iz Olimpijskog komiteta Srbije su takođe poručili da članovi MOK nisu predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta, već pojedinci koji predstavljaju MOK i Olimpijski pokret u svojim državama. Srbija od 2006. godine nema nijednog člana u Međunarodnom olimpijskom komitetu, te ni mogućnost učešća ni glasanja na sednici Skupštine MOK.

U skladu sa prenetim stavom predsednika OKS Vlada Divca, Izvršni odbor OKS doneo je zaključak da sport mora da bude nezavistan od politike i da ovakva odluka MOK, ne sme ni na koji način da ugrozi interese sportista Srbije i njihove nastupe na međunarodnim takmičenjima”, dodaje se u saopštenju Olimpijskog komiteta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.