Baklja se 'vratila' iz svemira

Troje astronauta vratilo se na Zemlju posle misije u svemiru od 166 dana sa olimpijskom bakljom, prvom poslatom u svemir saopšteno je u Moskvi.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Do Zimskih olimpijskih igara u Sočiju ostalo je tri meseca.

Rus Fjodor Jurčihin, Italijan Lukas Parmitano i Amerikanka Karen Niberg sleteli su u stepe Kazahstana u 2.49 po srednjo-evropskom vremenu, i to sa olimpijskom bakljom, koja je bila izneta u svemir oko sat vremena u subotu, prvi put u istoriji Olimpijade.

Astronauti su bili u kapsuli Sojuz zakačeni sa veliki beli padrobran kako bi se amortizovalo sletanje na području Djezgazkana, pod vedrim nebom i na jutarnjem mrazem, prenela je ruska televizija.

Baklja je bila u specijalnoj kutiji koju je jedan zaposleni iz ruske svemirske agencije Roskosmos brzo otvorio. "Evo baklje", rekao je on po dolasku iz svemira, a prenose ruske mediji.

Potom je predao baklju komandantu Sojuza Fjodoru Jurčihinu, koji je sa osmehom na licu izašao u posebnom svemirskom sedištu i odmah baklju prekrio plavim pokrivačem zbog hladnoće od minus tri stepena.

Kasnije su izašli i ostali astronauti. Svi su imali pored sebe zastave Rusije i Olimpijskih igara u Sočiju, koji će biti održani od 7. do 23. februara 2014. godine.

'Svemirska' baklja će se koristi za paljenje plamena tokom ceremonije otvaranjaOlimpijskih igara.

Tokom izlaska u svemir, kosmonauti su u skafanderima izašli sat vremena s bakljom, koja je zbog vremenskih uslova morala da bude ugašena.

Pored svemira, baklja će biti spuštena i u dubine Bajkalskog jezera u Sibiru, biće na vrhu planine Elbrus na Kavkazu, na nadmorskoj visini od 5.633. metara, a već je posetila Severni pol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.