Nova vest
Olimpizam

Petak, 02.10.2009.

17:55

Rio de Žaneiro domaćin OI 2016!

Brazilski Rio de Žaneiro izabran je za domaćina Letnjih olimpijskih igara 2016 na 121. zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta u Kopenhagenu u petak.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rio je postao prvi južnoamerički grad organizator Olimpijskih igara, a u finalnom glasanju dobio je većinu od 95 glasova delegata pobedivši španski Madrid. Američki Čikago i japanski Tokio eliminisani su posle prva dva kruga glasanja. Igre u Riju trajaće od 5 - 21. avgusta 2016. godine.

Rio de Žaneiro (Januarska reka na portugalskom) je drugi po veličini grad u Brazilu i treći grad po broju stanovnika u Južnoj Americi (14 miliona). Rio je skoro dva veka bio glavni grad Brazila (1763-1960).

Grad je svakako najpoznatiji po svojim karnevalima i čuvenoj plaži Kopakabani, ali i statui Hrista Spasitelja koja je izabrana među novih sedam svetskih čuda. Međutim, pored velike lepote i šarma, Rio je i jedan od najopasnijih gradova u svetu za život. Naličje grada su favele, ogromna sirotinjska naselja.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih Igara u Riu održaće se na stadionu ’Marakana’ kapaciteta 88,992 mesta.

Najveći adut Madrida, koji je drugi put uzastopno izgubio trku za domaćina Olimpijskih igara na poslednjem koraku, bio je bivši predsednika MOK-a Huan Antonio Samaran koji je apelovao da se organizacija Igara poveri upravo glavnom gradu Španije. Samaran je delegate MOK-a pridobio podsetivši ih da mu je već 89 godina. "Moj kraj je vrlo blizu", rekao je Samaran.

Eliminacija Čikaga, koji je pre glasanja bio glavni favorit za organizaciju Igara 2016. godine, predstavlja jedno od najvećih iznenađenja u istoriji izbora domaćina Igara. Čikago je imao i podršku predsednika Sijedinjenih Američkih Država Baraka Obame koji je sa svojom ženom Mišel doputovao u Kopenhagen na glasanje, ali delegati MOK-a su ipak odlučili da eliminišu 'vetroviti grad' već u prvom krugu.

Na ovu odluku su možda uticala i događanja sa prethodnih Igara na teritoriji SAD-a. Zimske olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju 2002. godine obeležio je skandal sa mitom, a na Letnjim igrama 1996. u Atlanti dogodio se terorističi bombaški napad.

Olimpijske igre 2012. godine biće održane u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve