Odbojkašica Srbije suspendovana zbog rasističkog ispada

Disciplinski sud Svetske odbojkaške federacije odlučio je da libera ženske reprezentacije Srbije Sanju Đurđević kazni sa dve utakmice neigranja u Ligi nacija.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: ARZTSAMUI / Shutterstock.com
Foto: ARZTSAMUI / Shutterstock.com

Pročitajte još:

Rasistički ispad odbojkašice Srbije VIDEO

Tehničar reprezentacije Srbije Ana Jakšić oslobođena je krivice, dok je Savez kažnjen sa 20.000 švajcarskih franaka.

Postupak je pokrenut zbog incidenta na meču između Srbije i Tajlanda odigranog 1. juna u Riminiju, kada je pri rezultatu 10:8 Đurđević neprimereno proslavila poen gestikuliranjem kosih očiju prema svojoj igračici Ani Jakšić.

Disciplinski sud je uzeo u obzir iskreno izvinjenje Đurđević svim odbojkašicama Tajlanda, kao i izvinjenja OSS-a.

Odbojkaški savez Tajlanda (TVA) uputio je pismo FIVB-u i OSS-u, u kojem su izrazili uverenje da nespretan gest nije bio maliciozan niti rasistički motivisan, kao i da prijateljstvo između dva Saveza nikako nije dovedeno u pitanje.

OSS je poslao izjave Đurđević i Jakšić, kao i izjavu Dimitrija Pušića, tim menadžera ženske seniorske reprezentacije Srbije, koji ima kinesko poreklo, zatim pisma pravnog tima i kancelarije OSS-a.

"FIVB je uvažio sve dokaze Saveza i argumentaciju da ispad nije bio rasno motivisan, već da je plod nespretnog, nepromišljenog i ružnog slavlja i namere igračice da se na pozitivan način identifikuje sa svojim suparnicama. Ipak, Disciplinski sud FIVB je zaključio da, iako iz nehata, ovo je neprihvatljiv gest, koji podleže sankcijama. Savez prihvata kaznu i zahvaljuje se još jednom TVA i FIVB-u na razumevanju", saopšteno je iz OSS-a.

Savez je najavio organizaciju u najkraćem roku edukativnih seminara za sve selekcije po pitanju odgovornosti u javnim nastupima i društveno senzitivnih pitanja.

Đurđević nije igrala u jučerašnjem meču protiv Belgije (2:3), a neće igrati ni u meču protiv Kanade, 12. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.