Nova vest
Košarka

Četvrtak, 01.06.2023.

22:30

Da li je Majami spreman za Jokića i Mareja?

Američki portal "Atletik" bavio se Denver Nagetsima pred veliko finale protiv Majami Hita.

Izvor: SN

Autor: SN

Da li je Majami spreman za Jokića i Mareja?
Foto: Profimedia

Košarkaši Denver Nagetsa u noći između četvrtka i petka igraju prvo finale NBA lige u istoriji franšize (do 1976. godine je Denver bio u ABA ligi).

Američki portal "Atletik" tvrdi da su najzaslužniji za takav uspeh centar Nikola Jokić i bek Džamal Marej,a sve je počelo 2014. godine...

Tada je u Portlandu Džamal Marej igrao u dresu Kanade na "Najk hups samitu", dok je Nikola Jokić bio u dresu Srbije i obojica su nastupala za Tim Sveta, kada se rodila prva uspešna akcija iz pikenrola pomenuta dva košarkaša.

Trojka iz popa nije ušla, ali malo ko je mogao da pretpostavi da će se upravo ta dvojica nazivati najboljim igračima tima koji je favorit u velikom finalu skoro deceniju kasnije.

"Mi na terenu pričamo istim jezikom, jednostavno čitamo jedan drugog i teško je to objasniti i nema tu sebičnosti", objasnio je Džamal Marej.

Dok su se Nagetsi mučili da zatvore meč broj tri protiv Los Anđeles Lejkersa u finalu Zapada, Jokić je na klupi izneo saigračima određene zahteve i tražio da lopta ide njemu i Mareju u ruke kada se bude lomilo.

"Nikola je to rekao na klupi. Uradićemo to ovako i pustite Džamala i mene da odigramo akciju nakon što raširimo odbranu po terenu i mi ćemo doneti prave odluke. Izmuzli smo sve iz te akcije i trener Jokić je odradio odličan posao", rekao je Majkl Meloun nakon utakmice broj tri.

U toj trećoj utakmici je Jokić u ključnim momentima, iako centar, glumio plejmejkera u akciji u kojoj je Marej krenuo sa lakta pa se popeo na centralu prošavši sa Jokićeve leve strane i zaobišavši Entonija Dejvisa pa je na taj način zbunjena odbrana Lejkersa.

Dejvis je morao da preuzme Mareja, a Denis Šruder ostavio rupu na perimetru što su Nagetsi znali da eksploatišu i kada su se sredili ko će šta da preuzme i ko se gde vraća već je Dejvis bio daleko od Jokića i stigla je otvorena trojka.

Lopta je ušla u koš i zavrnula mrežicu, i Jokić je tako u suštini doneo pobedu koja je Denveru dala prednost u seriji.

Akcija poput one gore opisane su godinama bile u skautskim izveštajima protivnika. Jokić može bolje da nosi loptu od bilo kog velikog igrača (misli se na krilne centre i centre) u košarci.

Marej postavlja blokove često i efikasno kao i svaki drugi bek u ligi. Protivnici znaju da te osobine omogućavaju Nagetsima da preokrenu scenario u igri 2 na 2.

Ipak, napad toliko prkosi konvencionalnim metodama da i dalje ostavlja defanzivce kao što su Dejvis i Šruder zbunjeni. Jokićeva "gravitacija" kao šutera, dodavača i plejmejkera ​​van driblinga je sama po sebi uzrok bezbrojnih migrena protivnika.

Dodajte Marejevu sposobnost da ispita odbrane, sa i bez lopte, i imaćete nepredvidivu silu koju stvaraju dve zvezde koje igraju u savršenoj simetriji.

Zbog svega ovoga se u Athleticu pitaju: Da li su igrači Majami Hita spremni za Nikolu Jokića i Džamala Mareja i njihov "ubilački" repertoar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d