Nova vest
Košarka

Utorak, 30.05.2023.

08:40

Srbija neće spavati – Nikola protiv Nikole, MVP na MVP-ja

Drugi, pa peti, pa osmi, pa deseti – to su junske noći u kojima će cela Srbija biti budna.

Izvor: B92

Autor:B92

Srbija neće spavati – Nikola protiv Nikole, MVP na MVP-ja
Foto: Profimedia

Majami Hit je izborio finale NBA lige gde ga čekaju šampioni Zapada Denver Nagetsi.

Nagetsi će zbog boljeg skora u regularnom delu sezone imati prednost domaćeg terena pa će se prve dve utakmice igrati u Koloradu.

Prorok Džimi

Hit je izbacio Boston u sedmom meču serije u kojoj je ispustio prednost od 3-0, godinu dana nakon što su Seltiksi takođe u "majstorici" osvojili Istok.

"Imamo dovoljno za titulu, imaćemo dovoljno sledeće godine, bićemo u istoj ovoj poziciji, ali tada ćemo dovršiti posao",
rekao je Batler te večeri

Hit je te reči učinio proročkim.

Nagetsi su imali let za Boston zakazan za utorak popodne, samo u slučaju da se suoče sa Seltiksima — koji bi imali prednost domaćeg terena u seriji za titulu.

Ali Hit je imao druge ideje, pobedili su u odlučujućoj utakmici i izbegli da postanu prvi tim u istoriji NBA koji je ispao nakon 3-0.

A sad ih čekaju Nikola Jokić i Nagetsi. Hit je sedmi put u finalu i traže svoju četvrtu titulu, dok su Nagetsi prvi put u istoriji franšize u finalu.

Spolstra > Meloun

"Kada se probudimo sutra ujutru, znaćemo sa kim igramo", rekao je trener Nagetsa Majkl Meloun u ponedeljak, nekoliko sati pre nego što su Seltiksi i Hit počeli sedmu utakmicu.

"Znamo za koga se spremamo i možemo okrenite stranicu i zaista se fokusirajte na to. Finale Istočne konferencije je bila paklena serija".

Ako Denver pobedi, Meloun će postati 36. trener u istoriji lige koji je osvojio titulu.

S druge strane, Majamijev strateg Erik Spolstra traži svoju treću titulu kao glavni trener, ako je osvoji, ušao bi u elitni klub trenera trostrukih šampiona u kojem su samo Fil Džekson, Red Oerbah, predsednik Hita Pet Rajli, Džon Kundla, Greg Popović i Stiv Ker.

Nagetsi nisu imali dostojnog rivala u ovogodišnjem plej-ofu.

Redom su izbacivali Minesotu sa 4-1, Finiks sa 4-2 i u finalu Zapada Lejkersa sa 4-0 za ukupnih 12-3 u doigravanju.

Gospodin tripl-dabl

U seriji su od šest uzastopnih pobeda, a nijednom nisu poraženi kod kuće.

Predvodi ih dvostruki MVP Jokić sa tripl-dabl prosekom 29,9 poena, 13,3 skokova i 10,3 asistencija po utakmici.

Nakon dva MVP priznanja, za koja je jasno isticao da ga ne interesuju previše, i nakon što mu je nezasluženo uskraćeno treće u nizu, na korak je od onoga što najviše želi – titule NBA šampiona.

"Nikola je i dalje skromna, nesebična osoba i brine o domu, brine o porodici, brine o svojim konjima – momak je upravo ono što jeste",
rekao je Meloun, "Ne mogu ga poštovati više kao čoveka zbog toga".

Pre nedelju dana, Majami je bio u poziciji da uradi ono što je Denver uradio – da uđe u finale sa "metlom".

Skoro da smo zaboravili da je Hit tim sa 44-38 i kojem su bile potrebne dve utakmice samo da bi ušao u plej-of.

Tim sa karakterom

Prvo su izbacili su prvog nosioca Milvoki, zatim su prošli istorijskog rivala Nikse, a onda servirali Seltiksima hladnu osvetu za prošlu sezonu.

I to su uradili na njihovom terenu usred Bostona, sprečivši da Seltiksi ispušu istoriju.

"Ponekad morate da patite zbog stvari koje zaista želite
", rekao je Spolstra, "Ova grupa je pokazala hrabrost. Imamo još posla".

Posle paklene nedelje Hit je pokazao karakter i postao tek drugi osmi nosilac koji je stigao do finala.

Međutim, pozicija na tabeli u finalu ne znači ništa, i ne samo zbog toga kako je Majami igrao u plej-ofu Istoka već i zbog iskustva koje Hit poseduje.

Ekipa sa Floride ima trojicu igrača sa šampionskim prstenjem – Udonis Hazlem je učestvovao u sve tri titule Hita, Kevin Lav je osvojio šampionat sa Klivlendom, a Kajl Lauri je do prstena stigao sa Torontom.

(Ne)iskustvo

S druge strane, Nagetsi imaju samo jednog šampiona na svom spisku – Kentavijus Koldvel-Poup je osvojio krunu sa Lejkersima, pobedivši upravo Hit u finalu 2020, u čuvenom "mehuru".

Osim toga, Hit u aktuelnom sastavu iz tog finala ima Batlera, Bema Adebaja, Dankana Robinsona, Tajlera Hiroa i Gejba Vinsenta.

A jedini igrač Denvera pored Koldvel-Poupa sa iskustvom u finalu je Džef Grin, koji je bio saigrač sa Lavom 2018. kada su Voriorsi "pomeli" Kavalirse.

Dakle, većina igrača će tražiti svoj prvi prsten. Hazlem pokušava da stavi četvrti na svoju ruku pred odlazak u zasluženu penziju, dok je Lauri među retkim srećnicima koji bi mogalo da drugi put podigne trofej Larija O’Brajena.

Lauri se dobro seća koliko mu je trebalo 2019. godine, nakon što su Reptorsi osvojili titulu, da počne da razmišlja o osvajanju sledeće titule.

2-0 se ne računa

"Možda kao dan kasnije", rekao je Lauri, "I svaki šampion, svaki NBA šampion, bi vam rekao ovo: Postoji visina koju nikada niste osetili i želite da je ponovo dostignete. I ne postoji ništa slično tome".

Denver je savladao Majami u oba ovosezonska susreta u regularnom delu sezone – 112:108 u februaru, i prethodno 124:119 poslednjeg dana 2022.

Ali obe strane će nesumnjivo reći da te utakmice neće biti važne od četvrtka.

"Hit igra na neverovatno visokom nivou", rekao je Meloun.

"Džimi Batler, ono što je radio od prve runde protiv Milvokija, nastavio je u drugoj protiv Njujorka i sada ono što radi protiv Bostona je istorijske prirode. A Erik Spolstra... očigledno je Spo jedan od najboljih trenera u ligi, neko koga izuzetno poštujem kao trenera, ali i kao prijatelja".

Dakle, noć četvrtak na petak u 2.30 časova – Denver i Majami počinju borbu za NBA titulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve