Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 29.05.2023.

13:24

NBA liga razjasnila haotičnu završnicu u Majamiju VIDEO

NBA liga je dan nakon šeste utakmice finala Istoka objavila detaljni sudski izvještaj.

Izvor: B92

Autor:B92

NBA liga razjasnila haotičnu završnicu u Majamiju VIDEO
Foto: Profimedia

Boston Seltiksi su u kontroverznoj ludoj završnici pobedili Majami Hit u Majamiju 104:103 i izborili "majstoricu".

Posebnu pažnju privukle su poslednje tri sekunde u kojima su Seltiksi stigli do koša za istorijski meč.

Pri vođstvu Bostona 102:100, Al Horford napravio prekršaj nad Džimijem Batlerom, sat je zaustavljen na 2,1 sekundi do kraja, a zvezdi Majamija dodeljena su dva slobodna bacanja.

Međutim, trener Seltiksa Džo Mazula uložio je "čelendž" na tu odluku, a nakon pregleda snimka utvrđeno je da je prekršaj bio na šutu za tri poena, pa je Butler dobio još jedno bacanje, ali sat je vraćen na 3,0 sekundi.

Batler je pogodio sva bacanja i doneo Hitu prednost dovoljnu za plasman u veliko finale protiv Denver Nagetsa.

Međutim, u preostale tri sekunde Markus Smart šutnuo je trojku, a nakon što se lopta odbila od obruča priskočio je Derik Vajt, koji je prethodno ubacio loptu u igru i pogodio za pobedu Bostona.

Dve greške od 32 odluke

S jedne strane, Hit se bunio zbog vraćenih devet desetinki na satu, koje su bile ključne da Vajt stigne da pogodi iz odbitka, dok su Seltiksi osporavali da je uopšte trebalo da bude prekršaja nad Batlerom, tvrdeći da je prethodno pogrešio u vođenju lopte.

Sudijski izveštaj pokazao je da su od 32 moguće odluke u poslednja dva minuta arbitri pogrešili u dve, oba puta na štetu Seltiksa, dok je u situaciji s prekršajem nad Batlerom sve bilo ispravno, uključujući i vraćanje sata devet desetinki unazad.

Jedine greške bile su nedosuđeni prestup Kejleba Martina prilikom slobodnog bacanja koje je Džejlen Braun promašio minutu i jednu sekundu pre kraja, zbog koga je bacanje trebalo biti ponovljeno, te nedosuđeni prekršaj Gejba Vinsenta nad Džejsonom Tejtumom 33,5 sekundi pre kraja, što je rezultovalo blokadom Bema Adebaja i poseda za Majami.

Što se tiče prekršaja nad Batlerom, sudija Džoš Tiven ga je dosudio 2,1 sekundu pre kraja i označio dva slobodna bacanja.

Utakmica za istoriju

U takvoj situaciji NBA liga automatski pregleda snimak da bi se utvrdilo da li će biti dva ili tri bacanja, ali kako je Mazula uložio "čelendž", omogućio je ponovni pregled cele akcije, a on je pokazao da je prvi kontakt Horfordove ruke s Batlerovom nastao tri sekunde pre kraja.

U pravu nisu ni oni koji tvrde da je Batler pogrešio u vođenju lopte jer ju je ispustio nakon driblinga pa opet primio s obe ruke. Pravila kažu da nakon toga ne sme nastaviti s driblingom, ali kako mu je prvi sledeći potez bio pokušaj šuta, sve je bilo legalno.

Boston je postao tek četvrta ekipa u NBA istoriji koja je nadoknadila zaostatak 3-0 u plej-ofu.

A večeras, odnosno u 2:30 po srpskom vremenu, pred svojim će navijačima pokušati da postane prva koja je potpuno preokrenula taj zaostatak.

Pobednik okršaja "na sve ili ništa" u finalu će igrati sa Denverom, koje kreće u noći sa četvrtka na petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve