Nova vest
Košarka

Sreda, 11.01.2023.

21:15

Svi žele da znaju koja je tajna Jokićeve supermoći: Sada je otkriveno, dolazi iz Srbije!

Nikola Jokić nastavlja da dominira na NBA parketima.

Izvor: B92

Autor:B92

Svi žele da znaju koja je tajna Jokićeve supermoći: Sada je otkriveno, dolazi iz Srbije!
Foto: Profimedia

Opet je kandidat za MVP-ja, a sada su Amerikanci otkrili i tajnu njegovog uspeha.

Jokić je Amerikance posebno oduševio utakmicom protiv Los Anđeles Lejkersa, koja mu je bila 564. za Denver Nagetse u karijeri po čemu se izjednačio sa Karmelom Entonijem na šestom mestu večne liste.

"Džoker" je predvodio Nagetse do pobede 122-109 uz impresivan tripl-dabl: 14 poena, 16 asistencija i 11 skokova.

Ovaj tripl-dabl je impresivan tim pre što ga je ostvario bez promašaja iz igre sa svega pet šuteva, a razigravao je saigrače je u maniru najboljih asistenata u istoriji lige.

Postao je prvi igrač u istoriji sa tripl-dablom sa najmanje 10 poena, 10 skokova i 15 asistencija bez promašaja iz igre.

"Jokić je apsurdno efikasan", kažu analitičari ESPN-a dok se iščuđavaju Jokićevim igrama i brojkama.

A njegovim igrama je posebno impresioniran prestižni ESPN-ov analtičar Zek Lov koji je "otkrio" svojim kolegama potencijalno Jokićevo tajno oružje.

"Možda je to ovo?",
rekao je Lov pokazujući limenku Joker Guarane.

Inače, Guarana je prvi srpski brend koji se pojavio u programu ESPN-a. To niko nikad nije uradio.

"Ovo je prava stvar u Srbiji", kaže Lov, "Joker Guarana energetsko piće". A onda navodi Jokićeve impresivne brojke.

"25 poena po meču, 10,8 skokova, 9,7 asistencija, 0,3 asistencije od tripl-dabl proseka, a kada je (Rasel) Vestbruk imao tripl-dabl prosek svi su skakali da mu se da MVP nagrada. Denver je +12 sa Jokićem na parketu, a -12 sa Jokićem na klupi. On šutira 62% iz igre. On je verovatno MVP favorit, rame uz rame sa Lukom (Dončićem) i Tejtumom. Embid se vraća, Janis se vraća, Durent se povredio. Treća titula ga čeka, a on je sve bolji i bolji svake godine. A Denver je prvi na Zapadu. Uzmite piće", poručuje Lov.

Jokić je treći asistent lige, iako je centar, a tek 16. po broju izgubljenih lopti u ligi.

To deluje mnogo, ali kad se stavi u kontekst asistencija onda je impresivno jer najbolji asistenti lige su po pravilu skoro uvek i među trojicom igrača sa najviše izgubljenih lopti.

Primera radi, jedan od najboljih plejmejkera u istoriji NBA lige Džejson Kid je istovremeno predvodio ligu po asistencijama i izgubljenim loptama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve