Nova vest
Košarka

Četvrtak, 29.12.2016.

18:11

Karl: Džordan je želeo da trejduje Pipena za Kempa

Knjiga Džordža Karla, nekadašnjeg trenera nekoliko NBA timova, podigla je dosta buke u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor:

Autor:

Karl: Džordan je želeo da trejduje Pipena za Kempa
Getty Images

Najbolji trener lige 2013. godine izdaće predstojećeg januara autobiografiju, pod nazivom – "Besni Džordž: Moje četrdesetogodišnje preživljavanje NBA diva, bezidejnih generalnih menadžera i loših procenata šuta", ali su kolege novinari već uspeli da izvuku nekoliko kontroverznih odlomaka.

Bivši trener, između ostalih, Denver Nagetsa, Klivlend Kavalirsa, Golden Stej Voriorsa, Sijetl Supersoniksa, ali i Real Madrida u dva mandata, najpre se obrušio na Karmela Entonija, sadašnju zvezdu Njujork Niksa, potom i na Demijana Lilarda, a sada je na red došla priča o prošlosti – 'zlatnom' dobu najjače lige sveta.

Kako prenosi novinar uglednog NBC Sporta Den Feldman, bivši trener Supersoniksa tvrdi da je malo nedostajalo da trejduje Šona Kempa i Rikija Pirsa za zvezdu Čikago Bulsa Skotija Pipena. Bilo je to 1994. godine, kada je Majkl Džordan odlučio po prvi put da se povuče i oproba se u bejzbolu.

Šta više, 'Njegovo leteće visočanstvo' je navodno dalo pristanak da ceo posao bude završen.

"Bulsi su uvideli priliku. Četiri dana pre drafta, pozvao me je Džeri Kraus, generalni menadžer Bulsa, a potom me i posetio u Španiji i izneo mi predlog – Šon Kemp, Riki Pirs i naš prvi pik za Skotija Pipena. Skoti je u tom trenutku bio najbolje krilo lige. Nije postojala stvar u kojoj nije bio dobar. Dok je Majkl igrao bejzbol, Pipin je predvodio Bulse u svih pet glavnih kategorija – skokovima, poenima, blokovima, ukradenima i asistencijama – to je toliko retko dostignuće da se dogodilo samo još jednom u istoriji NBA lige. Opet, pošto je njegov saborac igrao bejzbol, možda je Pipen bio i malo van svog 'koloseka'. Kada sam pokušao da zamislim Sonikse bez Šona, znao sam da će mi nedostajati, ali me je istovremeno i poprilično uzbudila zamisao Gerija (Pejtona) i Skotija zajedno na parketu, bukvalno bi davili protivničke bekove i plejeve", naveo je Karl u svojoj knjizi.

"Ali, svaki trejd je debata za sebe, ja sam bio za, iako nisam bio siguran. Odlučio sam da pozovem Majkla, popričali smo o manjim bejzbol ligama, košarci na Severnoj Karolini i golfu. Onda smo pričali i o velikom trejdu koji je bio aktuelan, da bih ga ja upisao šta je najpametnije uraditi. On mi je kratko i jasno odgovorio – 'Uradi to. Skoti može da napravi ostale tvoje igrače boljim. Šon ne može".

Na kraju, iako je posušao Džordana, do dogovora nije došlo, a Bulsi su sa povratnikom Majkom osvojili još tri titule, od kojih jednu upravo protiv Sijetl Supersoniksa.

"Poslušao sam ga, rekli smo da dan pre drafta. Vest se ekspresno proširila zemljom, a nije prošlo previše vremena pre nego što je emitovana i na lokalnom radiju KJR. Svaki naredni navijač koji je zvao bivao je sve besniji, navijači su obožavali Šona. To sve slušao je i jedan od dvojice vlasnika kluba i pozvao nas u nas štab za vreme drafta u svlačionici. Opšta ocena je bila da atmosfera nije bila dobra i da moramo da odustanemo od svega, a na mene je pala odgovornost da okrenem Krausa i saopštim mu to, nikako nije bio srećan. Kako se dan razvijao, Kraus je postajao sve očajniji, pa mi je ponudio novu varijantu – ovoga puta bez našeg prvog pika. Zatim je ponudio i značajnu svotu novca, a potom je, kada je sledeći put zvao, i duplirao. Bukvalno nekoliko minuta pre drafta, Akerlej je zabranio bilo kakav trejd. Kraus je poludeo, izvređao me i nazivao raznoraznim imenima. Oni su zadržali Pipena, a mi Šona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve