Nova vest
Košarka

Subota, 24.12.2016.

13:50

Tripl-dabl – može li Rasel kao Oskar 1962?

Rasel Vestbruk, plejmejker i najbolji igrač Oklahoma Siti Tandera, igra u fenomenalnoj formi u novoj sezoni NBA lige.

Izvor:

Autor:

Tripl-dabl – može li Rasel kao Oskar 1962?
Getty Images

Ras je prethodne noći stigao do 14. trip-dabl učinka u novoj takmičarkoj godini, pošto je u slavlju OKC nad Seltiksima u Bostonu upisao 45 poena (8/18 za dva, 5/7 za tri), 11 skokova, 11 asistencija.

Dvadesetsedmogodišnji momak iz Long Biča, Kalifornija, na do sada 30. odigranih mečeva beleži prosečno 31,8 poena, 10,5 uhvaćenih lopti i 10,8 uspešnih dodavanja, pa sve priče da troši previše lopti, uz loš procenat šuta, i igra samo za sopstvenu statistiku – padaju u vodu.

Pri tom, ekipa iz Oklahome ima skor od 18 trijumfa i 12 poraza, i nalazi se na šestom mestu Zapadne Konferencije, a nema sumnje da bi situacija bila dijametralno drugačija bez njegovih spektakularnih partija.

Gotovo svi analitičari vide ga kao apsolutnog favorita za osvajanje titule za najkorisnijeg igrača najjače lige sveta (MVP), prve u karijeri, a ostaje da se vidi i da li može da nastavi u istom ritmu i obori rekord legendarnog Oskara Robertsona – star 54 godine – po broju tripl-dablova u jednoj sezoni.

Čuveni 'Big O', šampion sa Milvoki Baksima iz 1971. godine i MVP iz 1964, zabeležio je 41 tripl-dabl u sezoni 1961/62, a dva puta je regularnu sezonu završavao sa po 26 tripl-dablova (1960/61, 1963/64).

Na drugom mestu nalazi se Vilt Čemberlen, četvorostruki MVP i dvostruki šampion, koji je u dresu Los Anđeles Lejkersa 1973. godine 31 put imao dvocifren učinak u tri kolone.

Takođe, 'Big Dipper' drži rekord po broju uzastopnih tripl-dablova sa devet mečeva u nizu, a treba napomenuti i da se pre spomenute sezone nisu računale ukradene lopte i blokade u oficijenu statistiku, pa bi taj broj sigurno bio veći.

Za sada, bivšem studentu koledža UCLA nedostaju četiri tripl-dabla da izjednači sopstveni rekord iz prethodne sezone, koliko ima i, još jedan čuveni 'Jezerdžija', Irving Medžik Džonson na trečem mestu, ali s obzirom da je ostalo još preko 50 mečeva nije nemoguće da nadmaši i Robertsona, što bi svakako bi nadljudski podvig.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve