Vasić i Mačković: Bronza veliki uspeh, želimo medalju i na OI

Veslači Srbije Miloš Vasić i Martin Mačkovič izjavili su da je osvajanje bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Varezeu ozbiljan i veliki rezultat.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Naglasili su da im je to podstrek da vredno rade do Olimpisjkih igrara u Tokiju.

Srpski dvojac bez kormilara se na nedavno završenom EP u Italiji popeo na treći stepenik pobedničkog postolja i govorili su o tome koliko je bilo teško doći do medalje, ali i očekivanjima na Olimpijskim igrama.

Stariji član posade Vasić kaže da su u Varezeu pokazali pravo lice.

"U neku ruku smo i očekivali, pošto znamo koliko vredimo, koliko smo radili na treningu i šta smo pokazivali kroz prethodne dve sezone, iako nismo dugo zajedno u čamcu. Prošle godine desila se epidemija, nismo nastupali, ali smo imali neke trke gde se pokazivalo da smo ozbiljan potencijal i da možemo da se borimo sa najboljim veslačima u svetu i Evropi. To smo sada dokazali. Nekako smo sklopili sve kocikice, sazreli smo i uklopili se kao tim. Jedan drugog više poznajemo, samim tim smo i na ovom takmičenju pokazali da smo u vrhu",
rekao je Vasić Tanjugu.

"Izveslali smo sjajnu trku od početka do kraja, za gledanje je bila prilično uzbudljiva i neizvesna. Uspeli smo da uzmemo medalju što je ogroman uspeh za nas dvojicu. Ovo je ozbiljan rezultat, posebno što je olimpijska godina i što nas za tri meseca očekuju OI, najveće takmičenje ove godine".

Mačković kaže da je sreća zbog osvajanja odličja velika, ali da je vreme slavlja prošlo i da su se već sada okrenuli novim izazovima.

"Zadovoljni što smo ispunili cilj. Euforija je prošla, sada se vraćamo u normalu. Očekivali smo, znali smo da možemo. Uvek je prijatno kada ispuniš cilj, ali odmah smo se prebacili na nova takmičenja i OI. Ovo je samo bila jedna stanica, nastavlajmo dalje", rekao je 25-godinšnji veslač.

Vasić i Mačković u Varezeu su bili bolji od prošlogodišnjih evropskih prvaka iz Rumunije, a trku su završili iza posada Hrvatske i Italije.

Do tog uspeha vodio ih je nekadašnji reprezentativac, bivši svetski prvak i četvorostruki učesnik olimpijskih igara Nikola Stojić.

"Nikola je svakako naš najtrofejniji veslač i sigurno da ima veliki potencijal i znanje. Sve to je preneo na nas, uneo je dozu energije i samopouzdanja koje nam je trebalo. To se sada pokazalo na pravi način, urađen je pravi potez zbog svih dešavanja koja su bila prethodnih meseci u savezu i klubu. Napravili smo svoj neki put sa klubom i sa NIkolom", rekao je Vasić.

Mačković ističe da su upravo na EP pokazali koliko su spremni i utrenirani i koliko im znači saradnja sa Stojićem, koja je započeta u decembru prošle godine.

"Pripreme su bile dobre, možemo možda da popravimo početak i kraj trke, ali za to još ima vremena do OI. U dobroj smo formi očigledno, sa Nikolom smo baš dobro radili, našli smo neki zajednički jezik, iskomunicirali smo neke stvari koje su veoma birtne za veslače i trenera. Imamo dobar momentum, treba da nastavimo i dalje da radimo i treniramo vredno".

Dvojac Vasić- Mačković pre Tokija očekuju dva Svetska kupa u Zagrebu i Lucernu, koji će biti prilika da se tempira prava forma za OI.

"U Zagrebu možda možemo da budemo hrabri, da eksperimentišemo. EP nam je bilo bitno takmičenje, nismo mogli da se zaletimo prvih 1.000 metara, da damo sve od sebe pa onda da umremo drugih 1.000. Sada možemo da eksperimentišemo sa taktikama", smatra Mačković, a Vasić dodaje da u glavni grad Hrvatske idu rasterećeno.

"Zagreb nije bio u planu, nećemo se opterećivati nekim rezulatom. Naravno, idemo da budemo što bolji, ali ćemo se više spremati za drugi Svetski kup u Lucernu."

Biće to dve velike provere pred OI, a na kojim srpski veslači imaju velika očekivanja.

"Kada samo 2019. godine zajedno seli u čamac, ja sam bio prilično mlad, nismo bili toliko zreli... Ove godine se baš vidi razlika. I psihički i fizički smo stabiliniji i idemo u Tokio da uzmemo medalju. Tu smo sa ostalima, možda bih izdvojio Hrvate, oni su jedan stepenik ispred ostalih. Sve je otvoreno, verujem da to možemo", kaže Mačković, a Vasić dodaje da bi voleo da se sa svojih trećih OI vrati sa medaljom oko vrata.

"Samo da budemo zdravi, mislim da imamo veliki potencijal. Medalja je samo podstrek za dalje, vredno ćemo da radimo. Neka bude treća sreća. Mislim da sam sazreo u svakom smislu za ozbiljan rezultat. Iskreno, od ovih Igara očekujem najviše, imamo velike šanse da se borimo za odličje", zaključio je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.