Koronavirus prekinuo tradiciju staru 165 godina

Najpoznatija i najstarija veslačka regata, koja se čak 165 godina održava na Temzi u Londonu, otkazana je.

MTIzvor: B92
Podeli
Photo by Tom Shaw/Getty Images
Photo by Tom Shaw/Getty Images

Reč je o godišnjoj univerzitetskoj trci osmeraca Oksforda i Kembridža.

Zbog do sada nezabeležene situacije u zemlji, otkazivanje trke je jedina iskpravna odluka koju smo doneli isključivo zbog zabrinutosti za zdravlje naših posada, gledalaca, pomoćnog osoblja i volontera, saopšitli su organizatori.

Ovom odlukom slavna tradicija je prekinuta.

Prva trka održana je davne 1829. godine, kada je Čarls Merivel, student koledža iz Kembridža izazvao svog školskog prijatelja, inače studenta Oksfordskog univerziteta, da odmere snage u veslanju po reci kod gradića Henlija.

Zanimljivosti

• Trka 1877. priglašena ja za „mrtvu trku“, pošto je kako kaže oksfordska legenda, sudija „Pošteni Džon“ Felps dok je čekao da se posade pojave na cilju zaspao ispod žbuna. Ipak ova priča nije podržana zvaničnim dokumentima.

• Zanimljiv je i period od 1978. do 1983.godine u kome je stalno pobeđivao Oksford, a u čijem je timu u to vreme bio Boris Rankov. Rankov koji je tada već bi svršeni student, bio je poznat i priznat kao mozak i glavna snaga ekipe. Ovo je dovelo do uspostavljanja tzv. „Pravila Rankov“, po kome jedan veslač ne može učestvovati u trci osmeraca više od četiri puta kao diplomac ni više od četiri puta kao diplomirani student. Rankov je danas profesor istorije na jednom koledžu Oksfordskog univerziteta.

• Zanimljivo je i da su u trci 2003. godine u svakoj posadi bila po dva brata, koja su veslala na suprotnim stranama. U timu Oksforda bili su to Met Smit i David Livingston, a u timu Kembridža Ben Smit i Džejms Livingston.

Opširnije o ovom velikom rivalstvu Kembridža i Oksforda čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.