Nova vest
Sportovi na vodi

Subota, 19.03.2022.

14:15

Postao žena pa osvojila titulu: Olimpijske šampionke nemaju šansu

Lia Tomas je nekada bila muškarac, a sada dominira u ženskoj konkurenciji u plivanju.

Izvor: SN

Autor: SN

Postao žena pa osvojila titulu: Olimpijske šampionke nemaju šansu
Foto: Profimedia

Kada god se Lia Tomas pojavi u bazenu nastane haos, reakcije su često žustre i burne postavlja se pitanje da li joj treba biti dozvoljeno da se takmiči sa ženama.

Lia Tomas je promenila pol i sada obara rekorde i dominira u ženskoj konkurenciji, kao što je bilo na poslednjem takmičenju u Atlanti.

U trci na 500 jardi (oko 460 metara) je zauzela prvo mesto sa vremenom 4:33,24 minuta i tako je slavila ispred Eme Vejant koja je imala zaostatak od skoro dve sekunde.

Da je bila još malo brža za stigla bi i rekord čuvene Kejti Ledecki (4:22,06).

Očekivano, to je izazvalo pravu buru.

"Mnogo mi znači to što sam ovde. Što se ostalih stvari koje se dešavaju van bazena tiče, trudim se da to ignorišem. Fokusirana sam samo na sebe i plivanje, kao i samu pripremu za trku. Sve ostalo se trudim da blokiram", poručila je Lia za ESPN.

Ispred "Mekoli centra" su se zbog svega toga viđeni protesti protiv Lije Tomas. Oni zahtevaju da se uvede zabrana za trans plivačice i da se zaštite žene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve