Nova vest
Sportovi na vodi

Petak, 28.02.2020.

11:45

Doping skandal u plivanju – olimpijski šampion suspendovan na osam godina!

Sun Jang, olimpijski šampion iz Rio de Žaneira u disciplini 200m slobodno, suspendovan je na osam godina jer je bio pozitivan na doping testu.

Izvor: PT

Autor: PT

Doping skandal u plivanju – olimpijski šampion suspendovan na osam godina!
Photo by Clive Rose/Getty Images

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u petak je doneo ovu presedu što znači da Jang neće braniti zlato na OI u Tokiju.

Jang ove godine puni 29 što znači da mu je ovom presudom na neki način i završena karijera.

Kinez je optužen da je razbio bočice u kojima je bila njegova krv tokom nenajavljene antidoping kontrole u septembru 2018. godine, saopštio je CAS.

Medalje koje je osvojio posle sporne kontrole, zlata na 200 i 400 m slobodnim stilom u Gvanžuu (Južna Koreja) u septembru prošle godine neće biti oduzete retroaktivno, objasnio generelni sekretar CAS-a Matije Reb.

Sun Jang može da uloži žalbu na ovu odluku pred švajcarskim sudom i traži da suspenzija ne stupi na snagu dok se ne donese konačna odluka.

Najavio je da će to i uraditi.

"Ovo je nepravedno. Čvrsto verujem u svoju nevinost", rekao je Sun Jang.

Jang je prethodno bio suspendovan na tri meseca jer je bio pozitivan na stimulans trimetazidin 2014. godine.

Incident sa uništenim uzorcima završio je pred CAS-om posle reakcije Svetske antidoping agencije (WADA) na kontroverznu odluku Međunarodne plivačke federacije (FINA) koja je oslobodila plivača na osnovu "formalnih manjkavosti".

Zbog te odluke Sun Jang je mogao da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Gvanžuu prošlog leto što je izazvalo bes velikog broja takmičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve