Nova vest
Sportovi na vodi

Utorak, 30.07.2019.

11:40

Licemerni Australijanci – doping skandal koji je osramotio plivačku velesilu

Na Svetskom prvenstvu u plivanju oboreni su brojni rekordi, iznikli su neki novi heroji, ali je sve zasenio skandal u kojem je glavnu ulogu imala Australija.

Izvor: AK

Autor: AK

Licemerni Australijanci – doping skandal koji je osramotio plivačku velesilu
Foto: EPA-EFE/PATRICK

U centru pažnje našla se 20-godišnja plivačica Šejna Džek koja je optužena za doping, nakon čega je javnost prozvala Australijance licemernim.

Naime, Džek je u nedelju objavila da je bila pozitivna na anabolik "ligandrol", koji je popularan u bodibildingu.

Ona je istakla da je nevida i da ne zna kako je zabranjena supstanca ušla u njen sistem, iako je naglasila da se to možda dogodilo preko kontaminiranih suplemenata.

Međutim, njena situacija je dobila na značaju jer je obaveštenje o dopingu stiglo nekoliko dana nakon što je njen zemljak Mek Horton optužio protivnika iz Kine za doping.

Horton je dobio da deli podijum sa Sunom Jangom nakon finala na 400m slobodnim stilom na SP u Južnoj Koreji, nazvavši ga "dopingovanim prevarantom".

Usledila je surova reakcija koja se proširila poput požara, analizira celu situaciju kolumnista britanskog BBC-a Fil Merser.

Kineski državni mediji su optužili Australiju da su "građani drugog reda na Zapadu" i za "belu nadmoć". Horton je opisan kao "klovn", a na društvenim mrežama je maltretiran uz pretnje smrću.

Priznanje Džek je samo dolilo ulje na vatru. Ona je momentalno "bombardovana" podrugljivim komentarima Kineza i Engleza, koji su Australiju označili kao "prevarantsku naciju".

"Nisam mnogo spavala, osećam prazninu. Moram da se suočim sa osudom ljudi koji me ne poznaju", požalila se australijska plivačica na tešku situaciju u kojoj se našla.

Australija se tako drugi put u godinu dana našla u centru skandala, nakon optužbi za varanje u kriketu.

Nakon što je prvobitno odbio da odgovara na pitanja južnokorejskog novinara, Horton je prekinuo ćutanje o situaciji sa svojom zemljakinjom.

"Moja pozicija je čvrsta, čist sport mora biti prioritet svih sportista, svih sportova, svih nacija", rekao je Horton australijskim medijima.

Australijanci su slavili Hortonov stav protiv Kineza, koji je odbacio optužbe za kršenje doping pravila. Ali je Horton takođe optužen za dvostruke standarde, čak i pre nego što se pojavio slučaj sa Džek.

"Horton izgleda nema problema sa drugim sportistima koji krše doping pravila, kao što je njegov zemljak Tomas Frejzer-Holms koji je jedan od dvojice australijskih plivača koji služe 12-mesečnu suspenziju zbog propuštanja tri doping testa u roku od 12 meseci 2017
", piše kolumnista Sidnej Morning Heralda Endrju Vu.

Plivački savez Australije je bio upoznat sa doping rezultatima Šejne Džek kada je Horton odbio da deli podijum sa rivalom iz Kine.

Direktor Saveza Li Rasel je rekao da je Horotnov protest bio "težak" za gledanje znajući da će uskoro eksplodirati doping skandal.

"Gledao sam Meka, zabrinut zbog onoga što će zadesiti Šejnu i njega u narednim danima i nedeljama", rekao je Rasel.

Bivši direktor Australijske sportske anti-doping agencije Ričard Ings veruje da je Savez morao da reaguje na pozitivan test svoje plivačice mnogo pre.

"Pokrivajući je i ne govoreći istinu, učinili su da ova priča bude veća i glasnija", kaže Ings.

Reakcija iz Kine dolazi u trenutku kada raste zadovoljstvo u najmnogoljudnijoj zemlji sveta zbog sportskih uspeha i priprema za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2022.

Kinezi su poklonili ogromnu pažnju celom slučaju uz patriotske komentare javnosti, a jedan do "aktera" skandala plivač Sun Jang je dao konkretnu izjavu istakavši da Mek Horton nije pokazao nepoštovanje samo prema njemu već i prema Kini.

"Mislim da je to dodatno rasplamsalo stvari", kaže profesor prava na Nacionalnom univerzitetu Australije Donald Rotvel.

Odnosi Australije i Kine su već neko vreme loši zbog optužbi za mešanje u unutrašnju politiku i zabrinutosti za sajber-špijunažu.

Zvanična Kanbera je relativno skoro izrazila zabrinutost zbog odnosa kineskih vlasti prema nacionalnoj manjini Ujgurima i hapštenju pisca iz Australije.

Međutim, Australija neće dozvoliti da sportska tenzija ugroži odnose sa glavnim trgovinskim partnerom, tvrdi Rotvel. Nastradaće pojedinci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve