Nova vest
Sportovi na vodi

Četvrtak, 19.07.2018.

16:37

Novi svetski rekordi u Bg, prvi put u istoriji Srbin u finalu

Trećeg dana takmičenja na 20. CMAS Svetskom prvenstvu u plivanju perajima i brzinskom ronjenju u Beogradu oboreni su novi svetski rekordi.

Izvor: B92

Autor:B92

Novi svetski rekordi u Bg, prvi put u istoriji Srbin u finalu
Foto: SOPAS/David Damnjanoviæ

Rekordi su oboreni u režiji najtrofjenijih takmičara na ovom šampionatu, selekcije Rusije.

Novi svetski rekord u plivanju na 400 m sa dva peraja postavila je ruskinja Marija Patlasova rezultatom 3:44.92, a isto su uradile i njeni zemljaci u muškoj konkurecniji Dmitri Kurako i Vladimir Sidorov.

Na kraju dana bljesak ruskinja u štafeti 4x200 metara u plivanju perajima u kome su ruskinje postavile novi svetski rekod vremenom 5:56.86.

Prvi put u istoriji Srbija je imala finalistu na Svetskom šampionatu u plivanju perajima. Reč je o 18-godišnjem Dušanu Babiću, sjajnom mladom plivaču koji pored plivanja trenira i plivanje perajima. Babić je bio finalista na 400 metara plivanje sa dva peraja.

Dirljiva priča stiže nam od grčkog heroja. Reprezentativac Grčke u disciplini 50 metara plivanje sa dva peraja 19- godišnji Hristos Janis Bonias osvojio je zlatnu medalju posle samo šest meseci treniranja u ovom sportu, odnosno ovoj disciplini.

„Do sada sam se bavio plivanjem, a od pre šest meseci odlučio se da treniram plivanje perajima i ovo je moje prve takmičenje i prva zlatna medalja u ovom sportu. Nisam očekivao ovaj rezultat i malo je reći da sam presrećam. Ovu zlatnu medalju posvećujem mome najboljem drugu Dimitrisu Pavlojanisu koji je preminuo pre dve nedelje od srčanog udara na bazenu. Dimitris je bio moj najbolji drug sa kojim sam dorastao, trenirali smo svaki dan jedan pored drugog, ovo je za njega“, rekao je zlatni dečko iz Grčke.

Poseban momenat, koji je mnogima na bazenu „Milan Gale Muškatirović“ naterao suze na oči trećeg dana takmičenja, bio je za vreme intoniranja kolumbijske himne koju su horski zapevali reprezentativci ove zemlje, kada su na pobedničkom postolju stajale dve gracije ovog sporta i ponos Kolumbije. Pevale su himnu zlatom okićena nova šampionka sveta na 50 metara plivanje perajima Paula Alehandra Aguire Joja sa vremenom 00:17.52 i srebrna Gracija Fernandez Kastiljo 00:17.84.

Žetva medalja i od strane reprezentativaca Koreje i Kine, u stopu su ih pratili Italijani i Ukrajinci.

U štafetama koje dolaze na kraju dana i koje su prava poslastica brljirali su Rusi u obe konkurencije (žene i muškarci 4x20m). Srebo je kod žena otišlo u ruke kineskinja, dok su bronzu osvojile Ukrajinke. U muškoj konkruenciji ispod zlatnih Rusa stali su srebrni Nemci i bronzani Mađari.

Četvrti dan takmičenja je ujedno poslednji na bazenu „Milan Gale Muškatirović“ za ovaj svetski šampionat, od petka 20. jula takmičenje prelazi na Adu Ciganliju gde ćemo imati priliku da vidimo mataron na 6000 metara i štafetu na 4x2000 metara u obe konkurencije.

Završni deo ovog prvenstva i jedne predivne nedelje u kojoj je našom prestonicom prodefilovalo više od hiljadu predstavnika ovog sporta, obeležiće Univerzitetsko takmičenje u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u organizaciji Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije u dogovoru sa CMAS i FISU. Univerzitetsko takmićenje biće održano 21. i 22. jula na bazenu „Milan Gale Muškatirović“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve