Nova vest
Sportovi na vodi

Utorak, 01.05.2012.

13:59

Smrt svetskog prvaka posle treninga

Svetski plivački šampion Norvežanin Aleksander Dale Uen preminuo je iznenada u 27. godini, prenela je nacionalna federacija.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dale Uen je prošlog jula na Svetskom prvenstvu u Šangaju osvojio titulu šampiona na 100 metara prsnim stilom i tako Norveškoj doneo prvo svetsko zlato u plivanju.

Plivača su pronašli bez svesti pod tušem u ponedeljak uveče, posle treninga. Norvežanin se za Olimpijske igre u Londonu spremao u gradu Flegstaf, u američkoj državi Arizona.

Hitna pomoć stigla je vrlo brzo, ali nije mogla da mu pomogne. Pre toga, prvu pomoć mu je pružio doktor norveškog tima Ola Rensen, koji je istakao da je pokušao sve, ali da Aleksanderu nije bilo pomoći.

Njegovi prijatelji kažu da je Aleksandar izgledao zdravo ranije tokom dana, da je igrao golf i da je samo lagano trenirao. Ipak, ostali norveški plivači su bili zabrinuti što je dugo bio pod tušem i nije im odgovarao kada su mu kucali na vrata. Jedan od njih je Gard Kvale, koji se prvi od norveških plivača javno obratio posle smrti Dale Uena.

"Kao što nam je Aleksander pokazao tokom Svetskog prvenstva prošle godine, mi smo jači kada smo zajedno. Naš tim se sastoji od grupe sportista, trenera i ostalog osoblja, koji su u ovom trenutku u velikoj žalosti, ali ćemo pomoći jedni drugima da prebrodimo ovo teško vreme. Naše misli su sa Dale Uenovom porodicom u Norveškoj, kojoj je neverovatno teško. Počivaj u miru, Aleks“, rekao je Kvale.

Norveški plivački savez tim povodom sazvao je hitnu sednicu. Prvi čovek norveškog plivanja Pet Rune Eknes, istakao je da je Dale Uen preminuo od srčanog udara, ali da još uvek nije poznato šta je doprinelo tome. Portparolka bolnice u Flegstafu Starla Kolins takođe nije objavila više detalja o smrti Dale Uena.

"Svi smo u šoku“, rekao je trener norveških plivača Peter Levberg, „Ceo tim ne može da poveruje šta se desi. Naši misli su sa njegovom porodicom, koja je prerano izgubila Aleksandera“.

Aleksander Dale Uen prošle godine je proglašen za najboljeg evropskog plivača, a ovog januara dobio je godišnju nagradu za najveće sportsko dostignuće u Norveškoj. Trijumf u Šangaju bio je najveći uspeh u karijeri za Dale Uena, a njegovom narodu doneo je više nego potrebnu radost, pošto je došao samo tri dana posle masakra u Oslu, u kojem je Anders Brejvik ubio 77 ljudi. Mladi norveški plivač svoju pobedu je posvetio baš žrtvama tog masakra.

"Moramo da ostanemo ujedinjeni“, rekao je Dale Uen posle trijumfa u Šangaju, „Svi kod kuće su ’paralisani’ zbog svega što se desilo, ali je za mene bilo važno da i ja, iako sam daleko, u Kini, osećam isto“.

Vest o smrti Dale Uena bila je udarna u Norveškoj, a premijer te zemlje Jens Stoltenberg rekao je da je mladi plivač bio jedan od najboljih sportista te male države. Ta vest potresla je i mnoge norveške sportiste, a među prvima se oglasio skijaš Aksel Lund Svindal.

Potpuno je nestvarno da Aleksander Dale Uen više nije sa nama. Želim da iskažem saučešće njegovoj porodici, prijateljima i celom timu u Flagstafu“, rekao je Svindal.

Dale Uen je redovno svoje fanove obaveštavao o svim dešavanjima preko društvene mreže Twitter, a svoju poslednju poruku ostavio je u ponedeljak, a ona je glasila:

Još dva dana su nam ostala ovde u Flagstaru, a onda sledi povratak u najlepši grad u Norveškoj, Bergen“.

Dale Uen je rođen 21. maja 1985. godine u Bergenu, drugom po veličini gradu u Norveškoj. Plivanjem je počeo da se bavi sa četiri godine, a uvek je isticao da je bazen bio njegov prirodni teren.

Mladi Norveški plivač drugi je sportista koji je preminuo od srčanih udara u poslednjih mesec dana. Pre njega, italijanski fudbaler Pjermario Morozini preminuo je tokom utakmice između Livorna i Peskare u okviru Serije B. Samo mesec dana ranije, fudbaler Boltona Fabris Muamba takođe je pretrpeo srčani udar na terenu, na utakmici sa Totenhemom, ali je on uspeo da se oporavi, iako je 78 minuta bio klinički mrtav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve