Nova vest
Sportovi na vodi

Petak, 21.03.2008.

10:56

Popović: "Skandalozna odluka"

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Milorad Čavić neće moći da nastavi takmičenje u Ajndhovenu. Disciplinska komisija LEN odličila je da ga suspednuje zbog kršenja pravila o isticanju političkih stavova. Čavić je trebalo da nastupi na 100 metara slobodno i 100 metara delfin. Iako neće imati pravo nastupa, odlučeno je da mu zlatna medalja neće biti oduzeta. Čavićev trener i menadžer Petar Popović u izjavi za B92 kaže da niko tu odluku nije očekivao.

"Zaista smo svi iznenađeni odlukom discilinske komisije LEN. Svi smo u šoku, ali je sigurno najteže Miloradu, kome je zabranjeno da se dalje takmiči i da pokaže svoju dominaciju. Videćemo šta dalje, ali protiv ove odluke nemamo pravo žalbe i za Čavića je to takmičenje završeno", izjavio je Popović.

U objašnjenu komisije LEN piše da je Čavić istakao svoj politički stav, što nije dozvoljeno po pravilniku tog tela.

"Odluka komisije LEN je apsolutno politička, a ne Miloradova. On je izrazio svoje lično uverenje i stav prema situaciji u našoj zemlji, a njihova odluka je politička i pokazuje koja je njihova poruka", dodao je Popović.

Sportski direktor Plivačkog saveza Srbije Mladen Kapor prisustvovao je saslušanju.

"Mi smo predstavili naše viđenje situacije pošto su u zahtevu za pokretanje postupka, po našem mišljenju kao i po nekim objektivnim činjenicama koje je lako proveriti, bile iznete pogrešne činjenice na kojima se kasnije zasnivao zahtev za pokretanje postupka. Nakon saslušanja stranke su bile otpuštenje i donela se odluka za koju ne postoji pravo žalbe u tom trenutku i koja je primenjiva istog momenta. Posle toga idu saopštenja za novinare akreditovane ovde i na zvaničnom sajtu svetske plivačke federacije. Tek kasnije, što je relativan pojam, ide objašnjenje zašto i kako je doneta odluka koja je doneta".

U našem timu još ne znaju kako će se boriti protiv ovakvih odluka.

"Jedini vid borbe protiv je ono što Milorad radi, obaranje rekorda i osvajanje medalja. Izgleda da to ništa ne znači, oni su našli način da ga onemoguće. To je ova suspenzija, a Milorad je svoju apsolutnu superiornost pokazao. U ovom trenutku još ne znam kako ćemo se boriti protiv ovakvih skandaloznih odluka".

Čavić je oš ranije izborio plasman na Olimpijske igre u Pekingu.

"Iskreno se nadam da ovo neće imati veze sa učešćem Čavića na Olimpijskim igrama. Ovo je ipak odluka evropske federacije, svetska organizacija nema veze sa tim slučajem. Odluka važi samo za ovo takmičenje. Nisu mu oduzeli ni rekord ni medalju, jer je odluka doneta posle trke. Ono što me zbunjuje je da u pravilniku piše da je prva sankcija opomena. Bilo bi dovoljno da su to učinili. Očito da je neko imao neku drugu viziju i potrebu da to učini", rekao je Popović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve