Nova vest
Sportovi na vodi

Utorak, 09.03.2021.

10:47

Željana Petrović: Učim od najboljih

Novopečena seniorka, Željana Petrović, prvi je sa seniorskom ekipom na pripremama u Turskoj.

Izvor: MT

Autor: MT

Željana Petrović: Učim od najboljih
Foto: Kajakaški savez Srbije

Naša najuspešnija mlada sportistkinja iz 2018. godine, naglašava da joj je veliki podstrek što trenira sa našim prekaljenim reprezentativcima.

"Ovo su mi prve pripreme sa seniorskom ekipom u Turskoj i veoma sam zahvalna što imam priliku da treniram sa nasim najboljim takmičarima i da od njih učim. Trudim se da se što bolje pokažem i svaki trening odradim najbolje što mogu, i to mi ne predstavlja problem. To što veslam sa velikim imenima srpskog kajaka mi je veliki podstrek. Posmatram njihove treninge i učim od njih, često dobijam i savete koje rado uvažavam i pokušavam da primenim na treninzima", kaže Željana.

Uveliko ste ušli u drugu polovina priprema u Turskoj, kakva je razlika u programu rada u odnosu na prvi deo priprema i na čemu se sada najviše radi?

"U prvom delu priprema radili smo na bazičnom delu trenažnog procesa. Treninzi i deonice su bili duži i posvećivalo se više pažnje tehnici i radu na izdržljivosti. U drugom delu treninzi su kraći, ali je intenzitet jači", objašnjava Petrovićeva i dodaje da je na početku priprema bilo nešto hladnijih dana i jačeg vetra, ali da je sada toplije i uslovi su pogodniji za veslanje.

Željana naglašava da na pripremama nema mnogo slobodnog vremena s obzirom da ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom pre podne ima treninge na vodi, kao i trening u teretani, dok poslepodne odrađuje veslačke treninge uz trčanje i teretanu. Sredom i subotom imam samo jedan trening na vodi, dok je jedini dan u potputnosti posvećen odmoru nedelja.

"Najviše volim treninge na kojima veslamo kratke deonice, kao i treninge za brzinu, i to je ono na čemu u najvećoj meri radimo na drugom delu priprema", dodaje Željana.

Petrovićeva se od juniorske kategorije prošle godine oprostila medaljom na Olimpijskim nadama, a ovo će biti prva puna sezona u kojoj se takmiči u seniorskoj konkurenciji.

"Prošle sezone koju je obeležila pandemija virusa korona dobila sam šansu da se okušam u seniorskoj konkurenciji na Svetskom kupu u Segedinu. Nna tom takmičenju sam naučila da nema potrebe da se plašim da ‘stanem na crtu’ sa devojkama koje su dosta iskusnije od mene. Takođe sam naučila i da je potrebno još rada i truda kako bih se približila njihovom nivou i zbog toga ovde u Antaliji dajem sve od sebe na treninzima", iskrena je Željana.

Planove za predstojeću sezonu, Željana je podelila u nekoliko delova.

"Trenutno mi je cilj da se što bolje pripremim za Kup Srbije kako bih izborila svoje mesto u reprezentaciji i učestvovala na velikim međunarodnim takmičenjima ove godine. Želja mi je da u jednosedu na 200 metara učestvujem na Evropskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore, ali sam takođe uvek voljna da se oprobam i u nekom od grupnih čamaca", naglašava Petrovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d