Nova vest
Sportovi na vodi

Subota, 06.03.2021.

12:15

"Verujem da ću izboriti normu za Tokio"

Olimpijski vicešampion i svetski i evropski prvak, Milenko Zorić na pripreme u Antaliju otputovao je sa reprezentacijom i posle četiri nedelje sumirao utiske.

Izvor: B92

Autor:B92

Kajakaški savez Srbije

"Prvi deo priprema je iza nas, imali smo odlične vremenske uslove da odradimo svaki trening koji smo planirali. Vreme je bilo uglavnom sunčano i temperatura oko 20 stepeni, to je idealno za ovaj period godine", počinje izveštaj Zorić.

Srebrni iz Rija ističe da je prvi deo priprema protekao u nameštanju tehnike i velikoj kilometraži na vodi.

"Na početku priprema smo radili na tehnici zaveslaja. Kod kuće smo radili na ergometrima tokom zime, pa smo prvu nedelju priprema iskoristili da namestimo tehniku. Radili smo po 3 treninga dnevno, dva veslačka, dok je treći trening bio ili rad u teretani ili trčanje. Uglavnom je intenzitet intervala na vodi bio slabiji ali duži. U teretani smo klasičnim treningom održavali snagu koju smo tokom zime akumulirali", dodaje Zorić.

U toku nedelje naši reprezentativci imaju jedno slobodno poslepodne kao i jedan ceo dan odmora. Ostatak vremena provode u treningu.

"Radna nedelja nam je podeljena na dva dana sa tri treninga, sredu posle podne imamo odmor, onda opet dva dana sa tri treninga. Subota je dan rezervisan za dugačko veslanje pre podne. Subotom posle podne i u nedelju imamo odmor. Najviše mi prija poslepodnevni trening jer je uglavnom trening za oporavak na kojem veslamo lagano od 10 do 16km. Pre podne su uglavnom jaki treninzi i najteže mi pada anaerobni trening sa malim pauzama između deonica. Pošto je u Turskoj vikendom policijski čas i ništa sem prehrambenih objekata ne radi, a mi kao stranci, odnosno turisti, imamo dozvolu da se krećemo i vikendom, pa koristimo priliku pa se prošetamo do mora i uživamo na suncu", kaže Milenko.

Četvrta nedelja donela je nešto lakši trening, ali i drugačije zadatke.

"Drugi deo priprema je počeo sa jednom nedeljom koja je lakša u odnosu na prethodne, da bi se telo oporavilo i bilo spremno za naredne dve jake nedelje. Završne dve nedelje ćemo iskoristiti da malo povećamo brzinu ali i dalje sa velikim obimom da ne bismo prerano ušli u formu. Takođe smo počeli i da isprobavamo i tražimo posade koje će veslati određene discipline", objašnjava svetski i evropski šampion u dvosedu na hiljadu metara.

U periodu isprobavanja posada, tokom nedelje Milenko je sedao u čamac sa različitim partnerima.

"Probao sam dvosed sa Ervinom Holpertom sa kojim sam prošle godine pobedio na nacionalnom izbornom takmičenju. Pored toga selektor Pavle Jovanov je hteo da vidi i kako bi išao dvosed sa mladim Brankom Lagundžićem, pa smo isprobali i tu kombinaciju i bio sam zadovoljan. Još uvek se ne zna koje će kombinacije posada izabrati selektor da se spremaju za naše izborno takmičenje. Ostalo nam je još dve nedelje priprema u Turskoj, a do Kupa Srbije koje je prvo nacionalno izborno takmičenje za sastav reprezentacije ima skoro dva meseca, što je više nego dovoljno da se izaberu i utreniraju kombinacije", dodaje Zorić.

Sezona pred nama nešto je duža nego u normalnim okolnostima, pa samim tim donosi i veći broj izazova.

"Plan mi je da budem u što boljoj formi za ovu sezonu, jer nas očekuje puno takmičenja. Međutim, prvo moramo da se dokažemo na Kupu Srbije koje je, kao što sam rekao, naše izborno takmičenje. S obzirom kako su do sada tekle pripreme verujem da ću uspeti da se izborim za odlazak na dokvalifikacije za Olimpijske igre i potruditi se da izborim normu za Tokio. Posle toga nas očekuje evropsko prvenstvo, i u drugoj polovini septembra i šampionat sveta", otkrio je planove za ovu sezonu Milenko.

Prvo Nacionalno izborno takmičenje za sastav reprezentacije biće održano na Kupu Srbije koji će se krajem aprila veslati na Savskom jezeru na Adi Ciganliji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d