Azuri bez poraza u "evrofinalima"

Izvor: Vladimir Roganoviæ

Nedelja, 09.07.2006.

12:13

Default images

Večerašnji meč u Berlinu biće sedmo finale u istoriji Svetskih prvenstava u kojem će se sastati dve evropske selekcije. Tri puta akter finala je bila Italija – 1934. , 1938. i 1982. i sva tri puta Azuri su osvajali pehar!

Prvu titulu svetskog prvaka Italijani su osvojili kao domaćini, 1934. godine, pobedivši u finalu Čehoslovačku sa 2:1. Četiri godine kasnije, Italija je u završnoj predstavi bila bolja od Mađarske, pobedivši u Parizu sa ubedljivih 4:2. Jedinu titulu nakon drugog svetskog rata Azuri su osvojili 1982. u Španiji. U legendarnom finalu na stadionu Santjago Bernabeu, golovima Rosija, Tardelija i Altobelija (srtelac za Nemačku bio je Brajtner) pobeđena je Zapadna Nemačka sa 3:1. Od tada do danas Italija je igrala u još jednom finalu, ali “neevropskom” – protiv Brazila 1994. u Americi. Poraženi su posle penala.

Da li će zlatni evropski lanac Italijani nastaviti i četrvtom karikom, biće poznato posle večerašnjeg finala na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: