Penta i šokovi na Dalekom istoku

Posle žestokog istočno-azijskog sukoba tokom većeg dela devedesetih, tokom kojeg su teme često prevazilazile sportske okvire, FIFA je odlučila da napravi presedan i poveri organizaciju 17. svetskog prvenstva tandemu Japan – Koreja. Šampionat na obe obale Japanskog mora ostaće upamćen po nizu velikih iznenađenja.

Izvor: B92

Utorak, 13.06.2006.

13:20

Default images

Prvenstvo je otvoreno na šokantan način – Senegal je u Seulu pobedio svoje bivše kolonijalne gospodare i  branioce titule iz 1998. godine. Dva meča kasnije Francuzi će kući kao poslednji u grupi, sa jednim bodom i bez postignutog gola. To nije bilo sve. Argentinci su na šampionat stigli kao prvi favoriti, posle sjajnih rezultata u kvalifikacijama i najvećim izborom superzvezda u istoriji te zemlje. Selektor Bjelsa nije bio ni blizu tog nivoa, a posle poraza od Engleske (osveta za 1986. i 1998. godinu) remi je u drugi krug odveo Šveđane.

Prva faza završila se srećno za oba domaćina, koji su potisnuli Portugal i Rusiju, a osim Senegala veliki uspeh u prvoj fazi ostvarile su selekcije Turske i SAD. Brazilci teško da su mogli da zamisle lakši prolazak u drugu fazu, a zatim je put pred njima počeo da se otvara.

Japanci nisu ušli u četvrtfinale, ali su tamo mesto našla čak četiri konvencionalna autsajdera. Poslednji meč osmine finala digao je najviše prašine – Koreja je do 88. minuta gubila od Italije, ali je izborila produžetak. Usledila je drama – Toti je isključen zbog čestog i lakog padanja u šesnaestercu, a u finišu Jun Hvan An postiže zlatni gol, kojim je favorit izbačen. Italijani su optuživali sudiju Morena iz Ekvadora, a An je dobio otkaz u Peruđi.
U sledećoj rundi ponovo će se radovati Koreja, a na suđenje će se od svih na svetu žaliti – Španci. Brazil je, jedini put na šampionatu, imao ozbiljnog protivnika – Englesku, a odlučio je gol Ronaldinja iz prekida sa 40 metara. Nemci su nastavili da prolaze dalje uprkos slabom timu i adekvatnoj igri. U finalu šampionata sastali su se Brazil i Nemačka, prvi put u istoriji svetskih šampionata, iako je posle Drugog svetskog rata u svakom finalu osim 1978. učestvovala jedna od te dve reprezentacije (po šest svaka).

Titulu je na kraju, očekivano, osvojio Brazil. Ronaldo se iskupio za traumu iz pariskog finala, postigavši oba gola, a tragičar je ovog puta bio Oliver Kan. Nemci su svoje srebro proslavili žešće nego Brazilci svoju pentu, svesni da su na celom prvenstvu vrhunski odigrali samo uvodni meč, kada su Saudijsku Arabiju pobedili rezultatom 8:0 (najubedljiviji rezultat na poslednjih pet šampionata).

Naravno, pošto je šampionat igran van Evrope, SR Jugoslavija nije uspela da se plasira na njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: