Dobar igrač, dobar čovek - Kubiljas

Teofilo Kubiljas Arizaga je najbolji peruanski fudbaler svih vremena. Za reprezentaciju je odigrao 81 utakmicu, učestvovao je na tri svetska prvenstva, a sa deset golova na završnim turnirima jedan je od najefikasnijih.

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2006.

00:20

Default images

Nadimak mu je bio ‘Nene’ (Beba), a karijeru je počeo u lokalom klubu Alijansa Lima, sa šesnaest godina, a i danas je najveći heroj navijača tog kluba. Sa dvadeset je bio najzaslužniji za plasman Peruanaca u četvrtfinale šampionata igranog 1970. godine. Pored velikih brazilskih, argentinskih i urugvajskih zvezda 1972. godine proglašen je za najboljeg fudbalera Južna Amerike.

Za 97.000 dolara prešao je u Bazel, ali se u Švajcarskoj nije snašao, otišao je u Porto i tamo nastavio karijeru. Peru se nije plasirao na SP 1974. godine, ali je predvođen Kubiljasom osvojio Kopa Amerika godinu dana kasnije. U finalu sa Brazilom postigao je dva prelepa gola.

Kubiljas je učestvovao i na prvenstvima sveta u Argentini i Španiji, a odlučio je da se povuče posle sedam sezona u Sjedinjenim Državama.

Avionska nesreća u kojoj je stradao prvi tim Alijanse Lima, njegovog matičnog kluba, naterala ga je da se vrati fudbalu. Iako već prilično star odigrao je nekoliko utakmica iz poštovanja prema stradalim naslednicima i sa željom da probudi nadu navijačima.Danas živi na Floridi gde ima svoju školu fudbala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: