Francuska u finalu golom sa penala

Fudbalska reprezentacija Francuske igraće sa nacionalnim timom Italije u finalu osamnaestog Svetskog prvenstva.

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Sreda, 05.07.2006.

22:55

Default images

U drugom polufinalu Francuzi su pobedili Portugal rezultatom 1:0, a jedini strelac bio je Zinedin Zidan u 33. minutu iz penala. Prekršaj u šesnaestercu načinio je Rikardo Karvaljo nad Tjerijem Anrijem.

Meč na Alianc Areni nije bio ni približno kvalitetan i uzbudljiv kao prvo polufinale između Nemaca i Italijana.
Portugalci nisu napravili mnogo prilika, mada je u samom finišu viđeno nekoliko dramatičnih minuta.

Finale se igra u nedelju od 20 časova u Berlinu, dan ranije u Štutgartu Portugal igra sa Nemačkom za treće mesto.

Ako je duel Italije i Nemačke doneo i kvalitet i uzbuđenje, meč u Minhenu bio je loš i dosadan tokom 90 minuta, a nervi gledalaca na ispitu su bili samo tokom pet minuta nadiknade vremena.
Portugalci su bolje ušli u meč, nekoliko puta zapretili, a posle Dekovog udarca sa 22 metra malo je nedostajalo da do lopte stigne Pauleta. Francuski tim je iz prve ozbiljnije akcije poveo, pošto je Anri sklonio loptu od Karvalja, igrač Čelsija ga je očigledno oborio, i dileme nije bilo.

Zidan je dobio priliku da se upiše u listu strelaca, uzeo je mali zalet, ali gađao izuzetno precizno. Pohvalu zaslužuje i golman Rikardo, koji je u subotu Englezima odbranio tri penala i imao ruku na četvrtom – on je ponovo krenuo u pravu stranu, ali ej Zizu bio previše dobar.

Posle toga Francuzi su se još povukli, prepustili Portugalu dobar deo terena, ali totalno zatvorili puteve ka golu. Zapravo, Skolarijeva ekipa nije stvorila nijednu ozbiljnu šansu do isteka 90. minuta.

Na drugoj strani Anri je pobegao Meiri, ali je njegov udarac uz dosta sreće Rikardo poslao u korner. Nekoliko minuta kasnije Riberi dobro šutira sa dvadesetak metara, ali posle toga ni Francuzi nisu mnogo pažnje pridavali napadu. Domenek je vršio klasične izmene (Govu za Riberija, Viltor za Maludu, Saha za Anrija) i uzdao se u odbrambeni zid.

Kao i u dosadašnjim mečevima Portugalci u napadu nisu imali inspiraciju. Baš kao što su protiv Engleza bili totalno jalovi do poslednjih trenutaka, i protiv Zidana i drugova više su razmišljali o tome kako da padnu u šesnaestercu protivnika, nego kako da ugroze Barteza.
U poslednjih 5 minuta i nadoknadi vremena viđeno je više uzbuđenja nego u celom dotadašnjem toku meča. U jednom trenuktu čak je i Rikardo otišao pred gol protivnika, a lopta je zujala oko Bartezovog gola.

Najbliži golu Portugal je bio kada je Kristijano Ronaldo iz slobodnog udarca uputio svoju tišpičnu lelujavu loptu, koja pada u poslednjem trenutku. Bartez je reagovao pravim odbojkaškim čekićem, na odbitak je skočilo nekoliko igrača, a Figo poslao loptu preko gola.

Tako je portugalski san okončan bez mnogo buke i emocija. Skolari može biti prezadovoljan plasmanom svog tima, koji u tri eliminaciona meča gotovo da nije stvorio nijednu priliku. Francuzi u polufinalu nisu prikazali ni deo energije i kvaliteta iz mečla sa Brazilom, ali im je protiv Portugala i to bilo sasvim dovoljno.

Francuze očekuje drugi nastup u finalu, Portugalci će se boriti za treće mesto i izjednačenje uspeha iz 1966. Dve selekcije su na velikim takmičenjima igrale tri puta, svaki put u polufinalu (EP 1984. i 2000. godine), i svaki put su Francuzi pobedili jednim golom razlike (3:2 posle produžetka i 2:1 posle produžetka u dosadašnjim mečevima).

Statistika sa utakmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: