Francuska - Portugalija (21h)

Izvor: Igor Vujièin

Sreda, 05.07.2006.

16:19

Default images

Pre samo mesec dana ekipa Francuske izviždana je od svojih navijača, Zinedin Zidan izgledao je zaista kao čovek koji se penzionisao ne samo od igranja u Real Madridu, a javnost je već tražila novog selektora umesto omraženog Rajmonda Domeneka. Danas, Francuzi su samo 180 minuta udaljeni od druge zlatne boginje i prišivanja druge zlatne zvezdice na plavi dres.

Francuka je imala ogromnih problema da dodje na Mundijal, dati gol bila je gotovo misaona imenica u kvalifikacijama za takav napad u kome su se menjali Anri,Trezege i Sise. Nešto nije štimalo...

Ne treba zaboraviti ni svadju golmana Kupea i Barteza, šok francuske javnosti kada je Domenek pročitao spisak kandidata za Mundijal na kome nije bilo nekih već vidjenih igrača (čitaj Ludovik Žili), a u poslednjoj proveri protiv Kine Djibril Sise je slomio nogu. Sve je mirisalo na reprizu sloma u Južnoj Koreji.

Zidan i društvo nisu blistali ni u prvoj fazi u mečevima sa Švajcarskom, Južnom Korejom pa i Togom, iako je ta utakmica dobijena sa 2:0.

A onda kao da se dogodilo nešto što je Francuze preko noći pretvorilo u ekipu koja na terenu 100 posto opravdava rejting.  Francuska je predvodjena triom fantastikus (Zidan,Vijera i Anri) počela da melje...

Trikolore su do Minhena dovele dve impresivne utakmice i pobede protiv Španije od 3:1  i svetskog prvaka Brazila 1:0. Meč protiv Brazilaca koji su se zaboravili negde na snimanju nove “Žoga Bonito” reklame dokazao je da Zidan i dalje može sve sa loptom, a kada igra Zi-zu igra i Francuska. 

Veruje se da je upravo to omalovažavanje javnosti i navijača izvuklo najbolje iz tima. Igrači su se okrenuli sebi i stvorili izuzetnu timsku atmosferu.

Sada će tu atmosferu pokušati da naruši ekipa koja u Nemačkoj igra svoje takmičenje iz snova. Portugalci su posle 40 godina dočekali polufinale Mundijala, usput pobedjujući neke stare dužnike, počev od Engleske koja ih je i savladala na svom terenu 1966.godine u polufinalu.

Luis Felipe Skolari već na dva Svetska prvenstva ne zna za poraz. Kampanju u Japanu kao selektor Brazila je završio trijumfom, a ni u Nemačkoj njegov tim, ovoga puta Portugal ne zna za poraz. Niz se popeo na ukupno 12 utakmica, da li će broj 13 biti baksuzan za ovog trenera?

Portugalci su već ponudili Skolariju novi ugovor priznajući mu pre svega pretvaranje jednog tima iz talentovanog  u pobednički.

Brazilac najavljuje da njegov tim neće ništa menjati ni za utakmicu sa Francuskom. Isto je izjavljivao i pred meč sa Englezima. Medjutim, sada će se veliki rat voditi na sredini terena. Deko,Figo, Koštinja,Maniš i Simao, protiv Zidana,Vijere,Makelelea i jedinog pravog osveženja ovog Mundijala Franka Riberija.

Ono što može da predstavlja veliki problem za Portugalce je strah od propuštanja finala i sna svakog fudbalera na svetu. Čak pet fudbalera iz prvih 11 ima žute kartone. A u polufinalu svakako niko nikoga neće štedeti.

I dok u francuskom timu nema većih problema sa povredama i kartonima, Portugalci strahuju zbog povreda Figa i Kristijana Ronalda, čime bi im i bukvalno bila “skresana krila” pred duel sa Francuzima. U tim se posle suspenzije vraćaju Deko i Koštinja.

Iako je rejting Francuza mnogo veći gledajući rezultate na prethodnim takmičenjima, serija Portugalaca je zastrašujuća – 19 utakmica bez poraza. Francuska ima jednu titulu, dva treća i jedno četvrto mesto, Portugal od 1966. godine dva rana izlaska i eliminacije u prvoj fazi takmičenja 1986 i 2002.godine. Milioni navijača na obali Atlantika nadaju se da će posle srede konačno moći da sklone u stranu Euzebija i proglase neke nove idole portugalskog fudbala za sva vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: