Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Ako je Engleska kolevka fudbalske igre, Francuska je kolevka međunarodnog fudbala. Na tragu Kubertenove inicijative, kojom su obnovljene Olimpijske igre, Francuzi su najzaslužniji za formiranje FIFA i UEFA, pokretanje svetskih i evropskih prvenstava i evropskih kupova.

I dok su sa organizacione i motivacione strane prednjačili, na terenu su Francuzi dugo bili drugorazredna snaga. Sve do osamdesetih godina pored imena najprostranije države zapadne Evrope stajali su nesupesi – u kvalifikacijama i ranim fazama velikih takmičenja – osim u doba kada su Rejmon Kopa i Žist Fonten doveli selekciju sa petlom na grudima do polufinala SP 1958. i EP dve godine kasnije (na domaćem terenu).

Doba slave stiže sa generacijom Platinija, Žiresa i Tigane. Dva uzastopna finala na šampionatima sveta (u Španiji i Meksiku) okružila su evropsku titulu, izborenu serijiom od pet pobeda na domaćem terenu.

Usledilo je novo mračno doba – od sledeća četiri velika takmičenja Francuzi igraju samo na EP 1992. godine (ispali u prvoj fazi), a trešnja na vrhu torte bilo je spektakularni debakl u jesen 1993. godine – timu Žerara Ulijea je protiv Izraela i Bugarske kod kuće bio dovoljan jedan bod za plasman na Svetsko prvenstvo, ali im ga Emil Kostadinov nije dao.

Iz pepela katastrofe izašla je nova reprezentacija, predvođena najpre Đorkaefom, a zatim Zidanom. Polufinale na EP 1996. bilo je samo uvertira za svečanost dve godine kasnije. Posle neuverljivog puta ka finalu, ubedljiv trijumf nad Brazilom upisao je ime Francuske na spisak šampiona sveta.

Na Evropskom prvenstvu dve godine kasnije Francuzi su dva puta prošli kroz produžetke, ali su opet stigli na cilj. Italijanska srca ostala su slomljena kada je Viltor izjednačio u 94. minutu, a iščupao ih je Trezege zlatnim golom u drugom produžetku.

Kako to biva sa Francuzima, usledio je totalni raspad. U Koreju su stigli kao favoriti za titulu prvaka sveta i isplanirali put preko mora do Jokohame. Tri meča kasnije, bez datog gola, kući su ih poslali Senegal, Urugvaj i Danska. Evropsko prvenstvo u Portugalu nije ponudilo adekvatnu utehu, posle poraza od Grčke u četvrtfinalu.

IZABERITE REPREZENTACIJU

Arena