Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Možda je Brazil, kao petostruki šampion sveta, prva sila južnoameričkog fudbala, ali Argentina ne zaostaje mnogo. Tim sa La Plate osvojio je dve titule prvaka sveta i čak 14 naslova na Kupu Amerike (dvostruko više od Brazila). Klubovi iz Argentine vladaju Kupom Libertadores – od 46 trofeja, 20 je završilo na južnoj obali La Plate.

Fudbal se u Argentini igra od 80-ih godina XIX veka, a rivalitet sa Urugvajem nema presedana na svetu – dve selekcije odigrale su 161 meč, uključujući i prvi međunarodni susret van Britanije (1901). Na prvom šampionatu sveta u neposrednom susedstvu Argentinci su izgubili finale od domaćina. Usledile su decenije odustajanja, incidenata i neuspeha, okončane pred svojom publikom trijumfom 1978. godine. Luis Sesar Menoti i Mario Kempes osvojili su trofej u neverovatnom ambijentu Monumentala, i uveli belo-svetloplave u krug favorita na svakom sledećem takmičenju.

Španije ’82 bila je priličan neuspeh, ali je Maradona potpuno vladao u Meksiku 4 godine kasnije, stvorivši neke od najupečatljivijih momenata u istoriji najlepše igre. Malo je nedostajalo da Argentina šokantno odbrani trofej u Italiji, posle čega je primat na kontinentu i planeti ponovo preuzeo Brazil.

Sjajni rezultati argentinske reprezentacije i klubova baziraju se na fantastičnoj fudbalskoj školi. Argentina je pet puta bila šampion sveta u konkurenciji mladih (U20, Brazil je osvojio 4, a ostatak sveta 6 titula), a u Atini 2004. osvojila je olimpijsko zlato.

Totalni debakl u Japanu i Koreji 2002. godine, gde su došli kao prvi favoriti, a vratili se posle prve faze, stvorio je dodatni pritisak na tim, koji je izgubio finale Kupa konfederacija na spektakularan način.

IZABERITE REPREZENTACIJU

Arena