Samizdat: Moja pravila igre

Western Union
 
Posle žestokog istočno-azijskog sukoba tokom većeg dela devedesetih, tokom kojeg su teme često prevazilazile sportske okvire, FIFA je odlučila da napravi presedan i poveri organizaciju 17. svetskog prvenstva tandemu Japan – Koreja. Šampionat na obe obale Japanskog mora ostaće upamćen po nizu velikih iznenađenja.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Te 1998. godine prvi put su se na prvenstvu pojavile 32 reprezentacije, takmičenje je, ako je dilema uopšte postojala, postalo najznačajniji sportski događaj u svetu, a 64 utakmice odgrane u Francuskoj posmatralo je ukupno 36 milijardi ljudi. Svaku, u proseku, po 550 miliona. Finale je posmatrala trećina stanovništva planete, skoro dve milijarde ljudi.
Domaća selekcija je osvojila titulu prvaka sveta, šesti put u istoriji šampionata, a pravilo da u Evropi pobeđuju Evropljani 'odbranili' su Francuzi u duelu sa selekcijom Brazila. Prvi i jedini nastup SR Jugoslavije na nekom šampionatu sveta završen je u osmini finala.

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar

Svetsko prvenstvo odigrano je 1994. godine u Sjedinjenim Državama. Dobio ga je Brazil, ali će sliku Roberta Bađa koji je promašio odlučujući jedanaesterac u finalu i presrećnih Brazilaca koji su pobedu posvetili velikom vozaču Formule 1 Airtonu Seni koji je te godine poginuo neposredno posle šampionata u senku baciti vest o ubistvu u Kolumbiji. Reprezentativac te zemlje Andreas Eskobar ubijen je u Medeljinu zbog toga što je autogolom u utakmici sa domaćinom eliminisao svoj tim. Dijego Armando Maradona bio je dopingovan, gluplji i tužniji način da se Veliki Dijego oprosti od svetskih prvenstava teško je zamisliti.

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar

Najmanje golova po utakmici, puno isključenja, najslabije finale ikada odigrano, oba polufinala odlučena jedanaestercima i prvi veliki tim koji je došao iz Afrike. Ivica Osim i poslednji jugoslovenski tim stigli su do četvrtfinala, a prvi put su na jednom Svetkom prvenstvu divljali huligani. Najteže je bilo na Siciliji i Sardiniji gde je žreb smestio Engleze, Irce i Holanđane, a vreme naselilo narod krajnje netolerantan na ispade došljaka. Pamtiće se i put do finala Argentinaca, u 90 minuta ostvarili su dve pobede i postigli pet golova. I plakali kada su izgubili u finalu.

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Domaćin šampionata 1986. godine trebalo je da bude Kolumbija, samo osam godina posle presedana kada je Argentini dozvoljeno da dočeka najbolje fudbalere sveta i pored spornog režima. Nemar, nered i brojni problemi 'preselili' su prvenstvo sveta na sever, u Meksiko, a novi domaćin je, pored kratkog vremena za pripreme imao i dodatni problem – katastrofalan zemljotres kojije odneo više od 20.000 života. Stadioni su ostali neoštećeni, FIFA je odlučila da se igra.

Prvenstvo su osvojili Argentinci, neki bi rekli – Maradona, a stvar je ukusa da li ga pamtiti po prvom ili drugom golu koji je 'El Pibe' dao Englezima. Veleprevarant ili Kralj fudbala?

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Te 1982. godine naučili smo pravilo da je ukupan učinak Italijana na nekom šampionatu obrnuto proporcionalan startu. Da se Tomas N’kono nije okliznuo i pokolnio ‘azurima’ plasman u drugi krug danas bi samo retki fanovi znali ko je Paolo Rosi. Da ‘Evropa pripada Evropljanima’ pokazala su polufinala gde nije bilo nikoga sa strane. Reprezentacija Jugoslavije je učestvovala na šampionatu, ali je bitka proizvođača sportske opreme bila zanimljivija od onih na terenu, a nepravde u duelima Severna Irska – Španija i Španija – Jugoslavija bile su značajnije od nepravde u utakmici našeg tima sa Hondurasom.

Postojeći komentari (8) | Pošaljite komentar

I pored pojedinačnih pretnji bojkotom zbog režima u Argentini tih godina svi su učestvovali u kvalifikacijama. Šesnaest najboljih našlo se u završnici, a sistem nije menjan. Četiri grupe po četiri učesnika, dve polufinalne grupe i po jedno mesto u finalu. Argentinci su 'preživeli' grupu, prošli na način koji je komšijama koji govore portugalski bio povod za priču koja do danas nije izgubila na aktuelnosti – da su pokradeni i prevareni i da je plasman domaćina u finale bio posledica dogovora a ne kvaliteta. Reprezentacija Jugoslavije, što u sledećim nastavcima nije potrebno naglašavati, nije otputovala van Evrope.

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar

Domaćin je osvojio prvenstvo sveta, ali je izgubio utakmicu sa svojim drugim ja, veliki brazilski tim je, posle tri titule u 12 godina, završio na četvrtom mestu, reprezentativci Jugoslavije postigli jednu od najubedljivijih pobeda u istoriji šampionata, legendarni trofej Žila Rimea zamenjen je novim, a debitovali su nesrećni Zairci, selekcije Haitija i Australije. Holanđani su odigrali prvi šampionat posle 1938. godine, a To što su igrali nazvano je Totalnim fudbalom.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Samo dve godine posle učesnika Olimpijskih igara velike nadmorske visine i paklene temperature Meksika dočekale su i najbolje fudbalere sveta. I pored opšte zabrinutosti za kvalitet fudbala zbog takvih uslova igralo se lepo, a Brazil, sa fantastičnim Peleom, zasluženo je stigao do treće titule prvaka u periodu od 12 godina. Brazil je u grupi pobedio dotadašnjeg šampiona sveta, Englesku, a Nemci su se ‘osvetili’ za 1966. godinu pobedom u četvrtfinalu.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Dramatično finale Svetskog prvenstva odlučio je Englez Harst. Postao je prvi čovek koji je u finalu postigao tri gola, a njegov treći pogodak ostao je 'najsporniji gol u istoriji fudbala'. Dva nekadašnja prvaka sveta, Brazil i Italija, eliminisana su pre četvrtfinala, reprezentacija Jugoslavije propustila je prvi šampionat posle 1938. godine, a dvadest selekcija Afrike bojkotovalo je takmičenje jer je Africi, Aziji i Okeaniji dodeljeno samo jedno mesto.

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 2 sledeća idi na stranu
Šta je RSS?

VESTI

Arena