Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Naziv stadiona Gotlib Dajmler stadion (Gottlieb-Daimler Stadion)

Kapacitet 53 200

Kapacitet za SP 47 757

Činjenica da se na stadionu u Štutgartu i dalje nalazi atletska staza nije slučajna – glavni grad Baden-Virtemberga bio je domaćin Evropskog atletskog prvenstva 1986. i svetskog šampionata sedam godina kasnije. Ipak, nekadašnji Nekar stadion uvek je bio pre svega fudbalski objekat.

Izgrađen je 1933. godine, po nacrtu Paula Bonaca, a veliki broj izuzetno bitnih utakmica odigran je na njemu: prvi meč nemačke reprezentacije posle Drugog svetskog rata (1950. sa Švajcarskom, pred rekordnih 103 hiljade gledalaca) i prvi meč reprezentacije posle ujedinjenja (1990, ponovo sa Švajcarskom).

Upravo je protiv Švajcaraca (koji su 7 puta tu gostovali) 1977. Klaus Fišer postigao makazicama „Nemački gol veka“ u izboru televizije ARD. Dvadesetdve godine kasnije tu je poslednji meč u karijeri odigrao lokalni momak Jirgen Klinsman, sadašnji selektor Nemačke.

Bio je domaćin dva evropska finala u dve godine – 1988. je na njemu PSV postao šampion kontinenta (penalima protiv Benfike), sledeće sezone je tu odigran jedan od mečeva finala UEFA kupa izmešu lokalnog kluba i Napolija.

Rekonstrukcija (peta u istoriji stadiona) vredna 51 i po milion evra trajala je od januara 2004. do samog kraja 2005. godine. Sada stadion, imenovan 1993. po izumitelju automobila, prima 58 hiljada gledalaca u domaćim i 53 hiljade u evropskim utakmicama. Na utakmicama Svetskog prvenstva (uključujući i duel za treće mesto) 47.757 gledalaca moći će da uživa u dva najveća stadionska semafora u Evropi – površine 115 kvadratnih metara i težine 11 tona.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena