Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Smešten na reci Nekar u srcu Švapske, nedaleko od Švarcvalda i Švapske jure, Štutgart je bio naseljen i u rimsko vreme. Ime je gradu dao osnivač Ludolf Švapski (oko 950 godine), jedan od sinova prvog nemačkog cara Ota I, koji je na tom prostoru gajio konje.

Na samom početku XIV veka tamo je premešteno sedište grofova od Virtemberga, a 1496. car njima daje titulu vojvoda. Po gašenju Svetog rimskog carstva nemačkog naroda (1806) Virtemberg postaje kraljevina, a u njemu su se posle revolucije 1848/49 sklonili najradikalniji pripadnici parlamenta u Frankfurtu.

Štutgart je u kratkom periodu 1920. godine bio sedište vlade Vajmarske republike, koja je morala da napusti Berlin zbog revolucije, a posle Drugog svetskog rata izgubio je trku sa Bonom za sedište vlade SR Nemačke. Za utehu, na referndumu je postavljen za glavni grad nove pokrajine (land) Baden-Virtemberg, treće po veličini u SRN.

Štutgart je rodno mesto automobilske industrije, jer su u njemu krajem XIX veka napravljeni prvi automobil na 4 točka i prvi motorcikl. Danas je tu sedište giganata kakvi su Dajmler-Krajzler, Porše, Majbah, a čak je i prva Folksvagenova „buba“ proizvedena u njemu.

Visoka tehnologija je izuzetno zastupljena u tom regionu na jugozapadu Nemačke (najveći procenat zaposlenih u hi-tech industriji u EU), kao kontrast u odnosu na milenijumima dugu proizvodnju vina, po kojoj je dolina reke Nekar poznata širom sveta.

Štutgart danas ima gotovo 600 hiljada stanovnika, među kojima je veliki broj ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Među najpoznatije stanovnike u istoriji tog grada spadaju Fridrih Šiler, Georg Vilhelm Fridrih Hegel i bivši nemački predsednik Georg fon Vajczeker.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena