Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Naziv stadiona Alianc Arena (Allianz Arena)

Kapacitet 66 016

Kapacitet za SP 59 416

Ukoliko neko želi da od minhenske Alianc Arene otme naslov najspektakularnijeg sportskog objekta na planeti, moraće pošteno da se namuči. Smeštena u Švabingu, na krajnjem severu grada, Arena je pravo čudo i sa tehničke i sa vizuelne strane. Najbolje je opisuje nadimak koji su joj dali lokalci – Schlauchboot (pojas za neplivače).

I ne samo što izgleda neobično, Arena menja boju po potrebi – kada je domaćin Bajern polja od kojih je sastavljena postanu crvena. Kada tu igra Minhen 1860 menja boju u plavo, a za susrete nemačke reprezentacije potpuno je bela. Na našoj slici na spoljnom zidu Arene iscrtana je bavarska zastava.

Prikladno, Arena je daleko najskuplji objekat – koštala je preko 280 miliona evra (pitanje je da li će tačna suma ikad biti poznata, priča se o 340 miliona!). Projektovali su je Švajcarci Hercog i de Meron, a tribine su podeljene u tri prstena – za dvadeset, 24 i 22 hiljade ljudi. U domaćim utakmicama uglovi donjeg (najmanjeg) prstena pretvaraju se u prostor za stajanje, čime se dobija još 3.901 mesto.

Stadion je potpuno prilagođen korisnicima – dovoljan broj dobro raspoređenih parking mesta i odlično organizovan sistem saobraćaja omogućavaju žiteljima celog Minhena da za manje od pola sata iz svoje fotelje stignu do sedišta na stadionu. A da bismo vam najbolje dočarali razliku u udobnosti, dovoljno je reći da je na stadionu 550 toaleta i 180 monitora.

Kako je Arena domaći teren za dva kluba, sve je duplirano – na stadionu su četiri svlačionice, dve sale za trening, dve svlačionice za sudije. Međutim, ovog proleća Zekscih je našao izlaz iz finansijske krize – prodao je gradskom rivalu svoj deo prava na stadion. Sumu od 11 miliona (uvećanu za prigodnu kamatu) „plavo-beli“ imaju pravo da vrate Bajernu do juna 2010, ako žele da vrate vlasništvo nad svojim stadionom.

Kada su Nemci prošli put ugostili učesnike svetskog prvenstva, Minhen je bio domaćin finala. Tada se igralo na Olimpijskom stadionu, a na Alianc Areni igraće se prvi meč ovog prvenstva.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena