Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Pedesetak kilometara severno od Alpa, na reci Izar, smešten je Minhen, glavni grad Bavarske. Osnovao ga je 1158. saksonski vojvoda Hajnrih Lav, legendarni Barbarosin rival, saveznik i izdajnik. Četiri veka ranije nedaleko od te naseobine sagrađen je benediktinski manastir, a njegovi monasi dali su ime gradu.

Posle Barbarosinog sukoba sa Hajnrihom, pripadnikom porodice Velf, bavarska je odvojena od Saksonije, a na mesto vojvode postavljen je Oto fon Vitelsbah. Njegovi potomci ostaće na bavarskom tronu sve do 1918. godine i značajno uticati na sudbinu Minhena, a jedan od njih dobio je carsku krunu pod imenom Ludvig IV Bavarski.

Tokom 15. veka Minhen je centar renesanse, ali i kontrareformacije, sa jezuitskom Mihaelskirhe u centru. Tu crkvu podigao je vojvoda Mihael V, koji je podjednak uticaj na budućnost grada ostvario izgradnjom pivnice Hofbrojhaus 1589. godine. Sledeći vek doneo je veliki rat i kugu, koji su desetkovali stanovništvo, a obnovljeni grad bio je središte nemačkog baroka uz veliki italijanski uticaj.

Kraj 18. veka doneo je rušenje zidina i stvaranje Engleskog parka, jednog od najvećih na svetu, a grad je izuzetno brzo rastao. Tokom celog sledećeg veka bio je središte razvoja nemačkog modernizma i u tehničkom i u umetničkom smislu. U njemu su tada radili Rihard Vagner, Rihard Štraus, Henrik Ibsen, a decenijama kasnije Rajner Marija Rilke i ekspresionisti iz „Plavog jahača“.

Posle Prvog svetskog rata klima u gradu se menja, a radikalne političke ideje sukobljavaju se na ulicama, od formiranja socijalističke republike 1919, do neuspelog nacističkog „Pivničkog puča“ četiri godine kasnije.

Grad na Izaru je ozbiljan sportski centar, koji je ugostio Olimpijske igre 1972. godine, a nedaleko od njega u Garmiš-Partenkirhenu održane su zimske Igre 1936. godine.

Danas je Minhen treći grad u Nemačkoj po veličini, sa 1,3 miliona stanovnika (dvostruko više sa okolinom). U njemu su centri velikih svetskih kompanija, kakve su Siemens i BMW.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena