Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Naziv stadiona Central stadion (Zentralstadion)

Kapacitet 44 199

Kapacitet za SP 38 898

Na mestu koje sada krasi Centralni stadion nekada se dizao dvostruko veći sportski objekat. Otvoren 1956. posle 15 meseci izgradnje bio je to najveći stadion u Nemačkoj i mogao je da primi 100 hiljada gledalaca.

Tokom decenija on je video mnoge ključne mečeve reprezentracije DDR-a (9. maja 1971. SFRJ pobedila 2:1 na tom stadionu, pred 94.876 gledalaca) i slavne Lokomotive (pobednik Intertoto kupa 1966. i finalista Kupa kupova 21 godinu kasnije). Tokom devedesetih stanje stadiona je bivalo sve lošije, dok u oktobru 1997. gradske vlasti nisu donele radikalnu odluku.

Od decembra 2000. godine do marta 2004. unutar zidina gigantskog starog stadiona građen je novi spektakularni objekat, posvećen isključivo fudbalu. U njega su ugrađeni najnapredniji audio-vizuelni sistemi – osvetljenje je ugrađeno u krov, koji može biti navučen u slučaju potrebe, a akustika je najbolja u Nemačkoj.

Stadion je u julu te godine svečano otvorio turnir na kojem su učestvovali Crvena zvezda, Verder iz Bremena, Klub Briž i domaćin Zaksen Lajpcig, član regionalne lige (mada je nezvanično otvaranje nedovršenog objekta viđeno 4 i po meseca ranije u regionalnoj ligi, kada su pred 28.595 gledalaca gostovali amateri Borusije Dortmund).

Zvezda je osvojila taj turnir pobedama nad Brižom i Verderom, nastupajući sa izuzetno mladom ekipom, čiju osnovu su činili mladi reprezentativci sa evropskih šampionata 2004. i ove godine. Prvi gol na novom stadionu postigao je Dušan Basta, koji može da ponovi to dostignuće protiv druge ekipe iz Niskih zemalja – SCG će 11. juna upravo tu igrati sa Holandijom.

Novi stadion prima 44.199 gledalaca, ali će za potrebe Svetskog prvenstva biti u upotrebi samo 38.898 mesta. Do samih tribina ulazi se specijalno sagrađenim mostovima dugim dvadesetak metara, kojima se prolazi direktno sa kapija starog stadiona. Kompletan spoljni zid nekadašnjeg stadiona je zadržan, a bivše tribine pokrivene su u potpunosti travom.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena