Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Daleko najmanji grad među 12 domaćina Svetskog prvenstva je Kajzerslautern. Središte Falačke (na nemačkom: Pfalz) ima sto hiljada domaćih stanovnika i između 30 i 40 hiljada vojnika zaposlenih u obližnjim NATO bazama i članova njihovih porodica.

Najstariji arheološki tragovi na prostoru današnjeg grada sežu do petog milenijuma pre nove ere, keltski tragovi u okolini stari su 2800 godina, a stalne naseobine formirane su u četvrtom veku po Hristovom rođenju. Grad Lutra postoji najkasnije od 830, a u dokumentima se pominje od 882.

Usledili su vekovi napretka – Oto III je gradu smeštenoj usred Falačke šume dao pravo da organizuje pijacu, a dva veka kasnije Fridrih Barbarosa je imao veliki uticaj na budućnost grada. On je od 1152. do 1160. konstruisao carski dvorac u gradu na Lauteru, koji je bio središte njegovog omiljenog lovišta. Tada je grad i dobio današnje ime (Kaiser – car). Rudolf Habzburški dao je 1276. Kajzerslauternu povelju grada, a u to doba građena je najstarija gradska crkva – Štifskirhe.

Problemi su počeli od Martina Lutera – grad je brzo postao protestantsko središte, što u katoličkom okruženju nije bilo lako. Grof Johan Kazimir podigao je prestoni dvor Falačke u njemu 1571, a Tridesetogodišnji rat (1618-48) doneo je katastrofu. Najpre su deset godina gradom vladali Španci, da bi 1635. samo dve stotine od 3200 stanovnika preživelo upad hrvatskih trupa u grad.

I kada je rat konačno završen nevolje se nastavljaju, pa će sve do Napoleonovog debakla 1815. grad biti poprište stalnih nemačko-francuskih sukoba, a tek je poslednje decenije XVIII veka broj stanovnika dostigao vreme pre hrvatskog upada. U XIX veku Kajzerslautern je bio najpre u sastavu Bavarske, pre uključenja u Nemačko carstvo.

Žestoko razaranje u Drugom svetskom ratu zamenjeno je sedmogodišnjom stagnacijom posle njega, dok Amerikanci nisu odlučili da u blizini podignu Ramštajn, najveću bazu svoje vojske u inostranstvu. Do danas u gradu žive desetine hiljada ljudi, koji ga zovu K-town, jer pravo ime ne umeju da izgovore.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena