Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Naziv stadiona AVD Arena (AWD Arena)

Kapacitet 44 652

Kapacitet za SP 39 297

Stadion Niderzaksen dom je fudbalera Hanovera 96, a ime je dobio po pokrajini (Bundesland) čiji je Hanover glavni grad. Izgrađen je 1954. godine, simbolički u godini kada su Nemci prvi put osvojili titulu šampiona sveta. Od 1959. na njemu redovno igra lokalni ligaš.

Bio je jedan od domaćina Svetskog šampionata 1974. godine, a pred ovo prvenstvo detaljno je rekonstruisan. Renoviranje je počelo u martu 2003. godine rušenjem severne tribine, a završeno je u decembru 2004. godine, znatno pre postavljenog roka.

Potpuno promenjena struktura pretvorila ga je u zdanje posvećeno isključivo fudbalu, a kapacitet mu je 48.933 mesta. Po „evropskim merilima“ taj broj pada na 44.652, dok će tokom Svetskog prvenstva biti ograničen na samo 39.297 posetilaca.

Kompletno gledalište je pokriveno, a deo krova koji natkriljuje teren i prostor u njegovoj blizini sačinjen je od folije koja propušta ultraljubičasto zračenje, čime se čuva travnata podloga. Ranije osvetljenje, bazirano na 70 metara visokim reflektorima, zamenjeno je krovnim osvetljenjem sa 150 izvora svetlosti. Vrhunske tehnološke mogućnosti potvrđuju dva ekrana dugačka po 41 metar i audio sistem sa 66 zvučnika.

Rekonstrukcija stadiona koštala je 64 miliona evra, a 20 miliona je plaćeno iz budžeta grada, regiona i pokrajine. Sponzor stadiona je konsultantska firma AWD, po kojoj jr novi naziv stadiona AWD Arena.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena