Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Prvo naselje na obali reke Lajne formirano je u srednjem veku. Smešteno na uzvišici pored obale ono je dobilo prikladno ime Honovere (visoka obala). Na tom prostoru pojaviće se najdalje do 1150. veliko naselje, koje status grada dobija 1241. godine od gvelfskog vovjode Ota Deteta.

Sledeći vek doneo je najveći zamah u izgradnji (crkve, gradski zid, velika kapija). Ključna godina u razvoju grada je 1636, kada vojvodska porodica Velf prebacuje prestonicu iz Kalenberga. Od tog trenutka Hanover će imati važno mesto u nemačkoj i međunarodnoj istoriji.

Počev od 1714. članovi vladarske porodice Hanovera dolaze na tron Velike Britanije (Džordž I), a u sledeće 123 godine potrajaće personalna unija dve države. Zanimljivo je da su na taj način tri britanska kralja imala titulu elektora (jednog od sedam regionalnih vladara koji su birali cara Svetog rimskog nemačkog carstva).

Hanover će nezavisnost sačuvati do 1866. godine (uprkos dve kratkotrajne francuske okupacije), a Uniju sa Ujedinjenim kraljevstvom ugasiće dolazak na britanski presto Viktorije, pošto su u kući Hanovera naslednici mogli biti samo muškarci. Usledila je omražena pruska uprava i dva svetska rata, koji nisu zaustavili razvoj i rast grada.

Moderni Hanover je globalno poznat po organizovanju sajamskih manifestacija, među kojima se ističe CeBIT, najveći svetski sajam kompjuterske tehnologije. Grad je bio domaćin EXPO 2000, poslednje svetske izložbe u XX veku. Druga znamenitost je fantastično organizovani sistem gradskog prevoza, baziran na „gradskoj železnici“ (nešto nalik „lakom metrou“, kakav se planira za Beograd). Hanover je i ključna raskrsnica dve najbitnije železničke linije u Nemačkoj: od Rura ka Berlinu i od Bavarske ka Hamburgu. Među 516 hiljada stanovnika su i članovi legendarnog rok benda Scorpions.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena