Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Naziv stadiona AOL Arena (AOL Arena)

Kapacitet 51 055

Kapacitet za SP 45 442

AOL Arena je izgrađena u periodu od 30. aprila 1998. do 2. septembra 2000. godine na mestu nekadašnjeg Folksparkštadiona. Dom Hamburgera vremenom je postao krajnje zastareo i velika modernizacija bila je neminovna i bez svetskog prvenstva, za koji se Nemačka kandidovala u to vreme.

U odnosu na raniji objekat Arena je okrenuta za 90 stepeni da bi se iskoristila sunčeva svetlost. Takođe, izbačena je atletska staza, da bi se gledaoci primakli terenu i stvorila bolja atmosfera. Tako je stvoren stadion koji je pomogao klubu da veoma brzo finansijski ojača, sa preko 50 hiljada gledalaca po utakmici u svim takmičenjima.

Kapacitet Arene za mečeve Bundeslige je 56.144, a za evropske utakmice pada na 51.055, kada se i na „vatrenu“ severnu tribinu stave sedišta. Tokom svetskog šampionata maksimalna poseta biće 45.422 gledaoca. AOL Arena je jedan od 28 fudbalskih stadiona koje UEFA stavlja na spisak „stadiona sa 5 zvezdica“ (15 uslova, među kojima je i kapacitet od najmanje 50 hiljada ljudi), a od ove sezone ima elektronsko očitavanje ulaznica.

Na mestu AOL Arene prvi stadion (Altonaer štadion) postojao je još dvadesetih godina, a zabeleženo je da je na njegovom otvaranju derbi meč između Altone 93 i HSV-a 1925. godine gledalo 25 hiljada ljudi. Tokom rata stadion je sravnjen sa zemljom, kao i ceo urbani deo Hamburga. Posle rata rekonstrukcija je učinjena prikupljanjem ostataka srušenih zgrada iz obližnje opštine Ajmsbitel. Kada je 1953. otvoren novi Folksparkštadion mogao je da primi 75 hiljada ljudi.

Hamburger se na njega preselio 1963, kada je startovala Bundesliga (do tada igrali su na Rotenbaumu), a 1974. počinje uzbudljiva decenija za veliki stadion – na Svetskom prvenstvu Jirgen Šparvaser dao je jedini gol u šokantnoj pobedi Istočne nad Zapadnom Nemačkom. SR Nemačka je ipak osvojila titulu, a HSV doneo tri titule, kup, Kup kupova i Kup šampiona u sledećih 10 sezona.

Promena standarda tokom devedesetih učinila je Folksparkštadion beznadežno zastarelim, pa je u temeljnu rekonstrukciju uloženo 97 miliona evra. Od 2001. stadion zvanično nosi ime AOL Arena (nemačka sekcija Time Warner-a smeštena je u Hamburgu), za sumu od 30 miliona tadašnjih maraka, a ovog leta ugovor bi trebalo da se produži.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena