Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Hamburg je drugi grad po veličini u Nemačkoj i ima drugu luku po veličini u Evropskoj uniji. Njegov položaj na raskršću puteva ka severnoj Evropi i Baltiku uslovio je izuzetan značaj koji će taj grad imati tokom cele istorije.

Smešten na ušću Alstera u Elbu Hamburg je bio centar svih puteva koji su iz centralne Evrope vodili ka severu. Na manjoj od te dve reke u osmom veku je podignuto selo, a 808. godine Karlo Veliki postavio je dvorac Hammaburg. Četvrt veka kasnije tu je postavljena biskupija, a prvi biskup Ansgar bio je prvi čovek koji će doneti hrišćanstvo u Skandinaviju.

Značaj Elbe raste u XII veku, kada Severno i Baltičko more postaju bitan put, a Hamburg važna trgovačka luka. Status slobodnog carskog grada Hamburg dobija 1189. godine od Fridriha Barbarose i zadržava ga do današnjeg dana, u nešto izmenjenoj formi. Upravo će ta težnja autonomiji ostati ključna karakterna crta stanovnika Hamburga.

Pogodnosti dobijene novim statusom dovode do naglog porasta luke, a savez sa Libekom 1241. godine postaje osnova na kojoj je formirana Hanza, trgovački i politički savez severnih nemačkih gradova, koji je vekovima kontrolisao čitav region. Iako formalno pod vlašću danskog kralja Hamburg je bio carski grad i 1520, kada je primio protestantizam, a ubrzo za njim i hiljade protestantskih izbeglica iz Holandije i Francuske.

Novi talas uspona vezuje se za XIX vek, kada prekomorska trgovina i formiranje nemačkih kolonija povećava broj stanovnika sa 200 na 800 hiljada. Poraz u Prvom svetskom ratu, surovo bombardovanje u Drugom svetskom ratu (brutalnost opisana britanskim terminom „Hirošima Nemačke“), koje je odnelo 43 hiljade života (većina u 30 minuta jedne noći 27/28. jula 1943.), i posleratna podela Nemačke (granica 50km od grada) značajno su umanjili značaj grada, koji se posle reunifikacije ubrzano oporavlja.

Današnji Hamburg je grad sa statusom pokrajine (Land), sa 1,7 miliona stanovnika i podeljen na sedam opština i 104 kvarta. To je grad sa dva jezera u centru i 2300 mostova (duplo više od Amsterdama, šest puta više od Venecije) i lukom sa 80 hiljada zaposlenih i koju poseti 8 miliona ljudi godišnje.

Među opštinama nalazi se i Altona, koja je sve do 1866. bila u sastavu Danske (gradu je priključena 1938. godine), ključna luka te zemlje i polazna tačka prve pruge u njoj. Iako je zvanični jezik nemački (Hochdeutsch), veliki broj stanovnika koristi Platt, donjonemački jezik rasprostranjen po ravnici severne Nemačke, donekle sličan holandskom.

Hamburg je centar nemačke internet industrije, kao i najznačajnije medijsko središte u zemlji (u njemu je sedište telegrafske agencije DPA).

Hamburg je rodno mesto mnogih poznatih ljudi, od Feliksa Mendelsona do Karla Lagerfelda. Još od kada su na početku 60-ih The Beatles počinjali karijeru u klubovima tog grada, Hamburg ima bitno mesto na nemačkoj muzičkoj sceni. Tokom 80-ih veliki broj hevi metal bendova (npr. Helloween) radio je u gradu. Tokom 90-ih i na početku ovog veka izuzetno su razvijena hip-hop (5 Strerne Deluxe, Fettes Brot) i alternativna rok scena (Tocotronic, Tomte, Die Sterne).


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena