Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Naziv stadiona Veltins Arena (Veltins Arena)

Kapacitet 53 804

Kapacitet za SP 48 426

Izgradnja novog stadiona u Gelzenkirhenu predstavlja prelomnu tačku u fudbalskoj arhitekturi Evrope. Iako je Amsterdam Arena otvorena ranije, a Alianc Arena u Minehnu izgleda lepše i radikalnije, AufŠalke Arena je tehnički superioran i najmoderniji stadion na kontinentu.

O tome svedoči ocena UEFA da se radi o objektu klase šest zvezdica (najviši standard u današnjoj UEFA klasifikaciji je pet zvezdica i ispunjava ga 29 evropskih stadiona), kao i izjava predsednika FIFA Sepa Blatera, prema kojoj je AufŠalke Arena „pilot projekat za ceo svet“.

Izgradnja Arene počela je 1998. godine, a svečano otvaranje održano je 13. i 14. avgusta 2001. godine. Postavljena je u pravcu severoistok-jugozapad, nedaleko od starog Šalkeovog Park stadiona. Taj kuriozitet je posledica činjenice da su ispod zemljišta na kojem je izgrađena smeštena dva rudnička kopa (na dubini od 800 metara), koja su u upotrebi bila do 2000. godine. Da bi se izbegao rizik po konstrukciju, stadion je iskrivljen i postavljen paralelno sa kopovima.

Uz pokretni krov, vrhunski semafor i elektronsku kontrolu ulaznica, ključni element revolucionarnog sportskog objekta je pokretni teren (uz AufŠalke Arenu to za sada mogu samo Saporo Dom u Japanu i Gelredom u hoplandskom Arnhemu). Na taj način se istovremeno postiže osunčanost i provetrenost trave (ključni problem današnjih stadiona) i štiti podloga tokom ostalih događaja u Areni (npr. pop koncerti). Pravi test izvršen je u maju 2004, kada je Arena u 96 sati ugostila meč Bundeslige, pop koncert i utakmicu NFL Europe! Najslavniji momenat u istoriji dogodio se samo desetak dana kasnije, kada su finale Lige šampiona igrali Porto i Monako.

Kapacitet stadiona za bundesligaške mečeve je 61.524, zahvaljujući sekciji za stajanje na severnoj tribini (16 hiljada mesta). U evropskim mečevima i na taj deo stadiona stavljaju se sedišta pa kapacitet pada na 53.994. Za utakmice Svetskog prvenstva broj gledalaca biće još manji – 48.426.

Mnogi od njih raduju se neobičnoj konstrukciji – pivovodu. Dugačak 5 kilometara, on sprovodi do stadiona pivo iz Veltinsove pivare (prosečan protok na dan utakmice je 53 hiljade litara). To je jedan od razloga da od 1. jula zvanični naziv stadiona vrednog 191 milion evra bude Veltins Arena.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena