Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Naziv stadiona Komercbank Arena (Commerzbank Arena)

Kapacitet 48 132

Kapacitet za SP 43 324

Stadion koji nosi ime jedene od najvećih banaka na kontinentu izgrađen je 1925. godine. Tokom Drugog svetskog rata potpuno je srušen, a rekonstrukcija je trajala sve do 1951. godine.

U periodu koji je usledio Vald stadion, kako se zvao sve do početka jula 2005. godine, bio je svedok mnogih istorijskih utakmica. Na njemu su igrana finala nemačkih šampionata pre formiranja Bundeslige, a tu se Muhamed Ali 1966. borio sa Karlom Mildenbergerom.

U sećanju mnogih je ostao poslednji meč u polufinalnoj grupi na Svetskom prvenstvu 1974. godine, kada je Nemačka uspela da nadigra Poljsku 1:0 golom Gerda Milera, po terenu natopljenom kišom (voda je odloćila početak za punih pola sata).

Na istom šampionatu Vald stadion je stekao posebno značenje za fudbal u SFRJ – najpre je Katalinski dao gol Špancima i odveo „plave“ na SP, zatim je Miljanićev tim igrao bez golova na otvaranju prvenstva sa šampionom Brazilom, da bi remi i sa Škotskom omogućio plasman u drugu fazu (i poraz od Poljaka na istom mestu).

Rekonstrukcija zbog ovogodišnjeg svetskog šampionata počela je u julu 2002. i potrajala do oktobra 2005. godine. Za to vreme aktivnosti na njemu nisu prekidane. Troškovi su bili ogromni – 126 miliona evra za stadion i još 45 miliona za prateću infrastrukturu. Zauzvrat, stvoren je interesantan dizajn sa providnim krovom, 30 tona teškom video-kockom i tehnološki najsavremenijim sistemom drenaže i obrade vode.

Kapacitet stadiona, na kojem osim Ajntrahta igra i EFL ekipa Frankfurt Galaksi, sada je 52 hiljade mesta, za evropske mečeve on pada na 48.132, dok će mečeve svetskog šampionata gledati 43.324 gledaoca.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena