Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Grad na Majni je ekonomska prestonica Nemačke i kontinentalne Evrope. U njemu se nalazi sedište Evropske centralne banke i najveća berza u Nemačkoj. Aerodrom je jedan od tri najveća u Evropi (uz London i Pariz), a sa njega se leti u 304 desetinacije smeštene u 110 država sveta. Njegovi neboderi (11 viših od 150 metara, samo Pariz u Evropi ima više – 12) daju mu nekoliko nadimaka koji se svode na isto – evropski Njujork.

U prošlosti Frankfurt je bio jedan od najbitnijih gradova za nemačku istoriju,  još od kada je Karlo Veliki 794. tu održao sabor velikaša i sveštenstva. Tokom hiljadu godina trajanja Svetog rimskog carstva nemačkog naroda carevi su se birali u tom gradu (redovno u periodu 855-1792). Od Maksimilijana II 1562. carevi su i krunisani u frankfurtskom Kajzerdomu (do tada Ahen), crkvi svetog Vartolomeja. Tokom revolucionarne 1848. godine u frankfurtskoj crkvi svetog Pavla bio je smešten prvi demokratski parlament u istoriji Nemaca.

Frankfurtski sajam osnovan je 1150. godine, a od 1478. u tom gradu održava se Sajam knjiga, jedan od najstarijih i svakako najznačajniji u Evropi. Grad je od 1240. pod specijalnom carskom zaštitom, a od 1372. predsatvlja carski grad. Za razliku od većine ostalih nemačkih gradova, Frankfurt je ostao neutralan tokom Tridesetogodišnjeg rata, ali su izbeglice donele bubonsku kugu.

Frankfurt je univerzitet dobio tek 1914. godine, a osnovali su ga građani, po čemu je jedini u Nemačkoj. Danas se univerzitet zove Johan Volfgang Gete i jedan je od najvećih u zemlji. Posle Drugog svetskog rata bio je predviđen za glavni grad Zapadne Nemačke, ali je prevagu odneo Bon.

Danas je Frankfurt multikulturni grad sa oko 650 hiljada stanovnika, u kojem žive pripadnici 180 nacionalnosti. Posle duge protestantske dominacije danas u njemu živi nešto više katolika, uz drugu po veličinu jevrejsku zajednicu u Nemačkoj (posle Berlina).


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena