Samizdat: Moja pravila igre

Western Union

Naziv stadiona Rajn Energi stadion (RheinEnergie Stadion)

Kapacitet 46 120

Kapacitet za SP 40 590

Rajn Energi stadion podignut je početkom ovog veka na mestu nekadašnjeg stadiona Mingersdorfer. Na otvaranju 31. marta 2004. igrali su Nemačka i Belgija, a novi kapacitet je 50.997 mesta.

Istorija najvećeg stadiona u Kelnu počela je daleko od tog grada, u Versaju. Mirovnim ugovorom iz 1919. naređeno je rušenje zidina Kelna, najjače nemačke tvrđave na zapadnoj granici. Na prostoru gde su nekad bili zidovi mogao je da se gradi stadion, a kada je otovren 1923. godine na njemu je bilo 75 hiljada mesta, pet puta više od broja radnika koji su ga gradili.

Od 1927. do danas nemačka reprezentacija je na tom mestu igrala 19 puta, a pre osnivanja Bundeslige finala zapadnonemačkih šampionata često su igrana tu (uključujući i prvo, između Nirnberga i Kajzerslauterna). Keln je decenijama bio jedan od najuspešnijih članova Bundeslige, što im je garantovalo redovno učešće u evropskim takmičenjima i uzbudljive okršaje.

Najveća trauma ljubitelja fudbala u Kelnu vezana je za Svetsko prvenstvo 1974. godine. Keln je, logično, bio predviđšen kao jedan od domaćina, a gradske vlasti su napravile ambiciozni plan izgradnje novog stadiona za 23 miliona tadašnjih maraka. Troškovi su se oeli kontroli i učetvorostručili se, a grad nije mogao da dođe do novca na vreme, pa je Nemački fudbalski savez organizaciju utakmica iz Kelna prebacio u Dortmund. Mingersdorfer 2 je svečano otvoren 12. novembra 1975, sa dve godine zakašnjenja.

Kada je Nemačka dobila organizaciju ovog svetskog šampionata, nije smelo da bude propusta. Prikupljeno je 119 miliona evra (petinu dao grad), a konstrukcija novog objekta rađena je tribinu po tribinu pune dve godine. Izmenjen je i oblik, skinuta atletska staza i stadion se sada koristi samo za fudbal.


   Odštampaj   Pošalji

IZABERITE GRAD

Arena